Italská varianta omelety je chuťově bohatší, barevnější a zdravější. Můžete do ní přidat skoro cokoliv, co zrovna máte doma a rychlý dobrý oběd je do pár minut na stole. Frittata je navíc vynikající i studená, pokud by vám náhodou zbyla.
Cibuli oloupejte a pokrájejte na klínky, papriky zbavte semeníků a nakrájejte na malé kousky, petrželku nasekejte nadrobno. Ve větší pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, vsypte cibuli a restujte asi minutu, přidejte papriky a na středním plameni je restujte asi 5 minut, měly by změknout a lehce se opéct. Troubu nastavte na horní grilování a předehřejte na 180 °C.
V misce důkladně prošlehejte vejce, osolte je, opepřete a vmíchejte nasekanou petrželku. Vaječnou směs nalijte pomalu na pánev tak, aby zelenina zůstala rovnoměrně rozprostřená. Na středním plameni nechte vejce pomalu ztuhnout, nemíchejte je. Jakmile jsou okraje hnědé a spodek frittaty opečený, dejte pánev asi na minutu do trouby, je-li ovšem do trouby vhodná. Má-li vaše pánev plastovou rukojeť, zakryjte ji utěrkou, do trouby dejte jen kovovou část pánve a dvířka nechte otevřená. Za dvě minuty bude hotovo.