Smažené brambory papas bravas se servírují společně s pikantní rajčatovo paprikovou omáčkou. Tento lahodný pokrm má kořeny ve Španělsku, ale díky jeho delikátní chuti se s ním můžete setkat po celém světě. Můžete je servírovat jako přílohu, ale i hlavní chod.
g
brambory
předem do tří čtvrtin předvařených a vychladlých typu B
1
špetka
sůl
nebo dle potřeby
200
ml
slunečnicový olej
na smažení
Na omáčku
60
ml
olivový olej
3
stroužek
česnek
velké
1
lžíce
hladká mouka
vrchovatá
1
lžíce
uzená paprika - koření
vrchovatá
200
ml
vývar
kuřecí nebo zeleninový
1
lžička
sůl
podle chuti
1
lžička
pepř mletý
podle chuti
1
lžíce
cukr
je-li potřeba
1
hrst
oregáno
k servírování
4
lžíce
passata
nebo omáčky z fritovaných rajčat (Fried tomato sauce)
Postup přípravy receptu
1
Brambory nakrájejte na kostky, předvařte v hodně osolené vodě a nechte vychladnout, klidně si je takto připravte i den dopředu. Neměly by být úplně dovařené, spíš tak do tří čtvrtin, protože se budou ještě smažit.
2
Na olivovém oleji nechte pořádně rozvonět česnek, který můžete po 2–3 minutách smažení vylovit anebo nechat.
Do oleje přisypte mouku a po minutě i uzenou papriku. Za stálého míchání přilijte studený vývar. Nechte 10–15 minut probublat.
4
Mezitím si rozehřejte olej ve druhé pánvi a brambory osmažte dozlatova. Do omáčky přidejte rajčatovou omáčku nebo rajčatovou passatu a dosolte, popřípadě dochuťte cukrem.
5
Smažené brambory osolte a společně s omáčkou můžete servírovat. Dobrou chuť!