Do hrnce se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte ji odstát, aby změkla a nabobtnala. Oba druhy smetany nalijte do kastrůlku, přidejte cukr a promíchejte. Vanilkový lusk rozkrojte podélně a nožem vydlabejte dřeň. Všechny části vanilky vhoďte ke smetaně a přiveďte k varu. Poté přimíchejte želatinu a ještě cca 2 minuty povařte, pak odstavte a dejte směs vychladnout.
Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku rozpusťte cukr ve vodě a přiveďte k varu. Přidejte lesní ovoce, citrónovou šťávu a ovocný likér a vše společně krátce povařte, aby se alkohol odpařil. Odstavte a také nechte vychladnout.
3
Do připravených mističek nalijte nejdříve trochu omáčky, pak vzniklý smetanový krém a dejte na pár hodin chladit do ledničky, aby se pana cotta zpevnila. Před podáváním ji nazdobte kousky čerstvého či zmraženého lesního ovoce a mátou.