Podobný tradiční vánočce, a přesto tak jiný a jedinečný. V panettone se snoubí všechny kouzelné vůně Vánoc - vanilka, citronová kůra, ořechy, sušené a kandované ovoce.
sušené ovoce
+ ořechy + kandované ovoce na posypání-
Postup přípravy receptu
1
Do mísy vlijte šálek teplé vody a přisypte droždí. Přimíchejte cukr, vejce, jogurt, vanilkovou esenci, citronovou kůru a sůl. Postupně vmíchejte mouku. Těsto hněťte, dokud nepřestane lepit (je-li třeba, přidejte trochu mouky).
Velkou mísu vytřete máslem, přesuňte do ní bochánek těsta, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Troubu zahřejte na 180 °C. Tři středně velké formy na panettone nebo vymyté plechovky vyložte pergamenovým papírem potřeným máslem, pečicím papírem nebo přímo papírovými formami. Do těsta zapracujte mandle, rozinky a kandované ovoce, rozdělte je na 3 díly a vytvořte koule.
3
Ty vložte do forem, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut (těsto vykyne nad okraje). Bochníky potřete rozpuštěným máslem a pečte dozlatova (asi 45 minut), testujte špejlí. Před podáváním ušlehejte dotuha smetanu, přelijte jí chleby a posypte ořechy a ovocem.
NÁŠ TIP: Chleby můžete po upečení také zakapat medem a posypat ořechy s ovocem nebo je jen zasněžit moučkovým cukrem.