Vepřová panenka je skvělé maso, které se přímo rozplyne na jazyku. Další její výhodou je, že její příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Skvěle chutná s pestem a batáty.
Batáty důkladně umyjte, každý několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte do změknutí, asi 30–40 minut, záleží na velikosti hlíz.
2
Mezitím připravte pesto. Do mixéru dejte rukolu, rozmáčknutý česnek a vlašské ořechy, zalijte olivovým olejem a důkladně rozmixujte. Přelijte do misky, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a pepřem.
Panenku očistěte od blan, odkrojte „palec“ a špičku. Na prkénku nadrobno nasekejte otrhané jehličky rozmarýnu, přidejte poctivou dávku čerstvě nadrceného pepře a lžíci olivového oleje. Panenku ve směsi obalte.
4
Rozpalte pánev a panenku zprudka opečte ze všech stran. Poté ji přesuňte do trouby předehřáté na 180°C a maso dopečte ještě asi 8 minut, délka pečení záleží na tloušťce masa, panenka by měla zůstat uvnitř růžová. Hotovou panenku nechte 5 minut odpočinout.
5
Batáty rozkrojte a dužninu načechrejte vidličkou, osolte, opepřete a rozdělte na talíře.