Květ vaříme ve dvou litrech vody půl hodiny. Potom přecedíme a do vývaru přidáme cukr, citron (kolečka) a šťávu ze dvou citronů a vaříme dalších 1,5-2 hodiny.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Klára
|21. 4. 2016 16:57
Já tedy ty květy s oloupaným a na plátky nakrájeným citronem tak půl hodky povařím a nechám do rána louhovat. Ráno scedím,přidám cukr a vařím do zhoustnutí.
Martina
|18. 5. 2015 08:49
Zrovna ted ho vařím tak jsem zvědavá 3L a 3 kg cukru 2 citrony a 2 pomeranče a hřebíček a skořici celou a vypadá to že se poved jen sem si dala na lžičku a je vynikajicí :-) :-P :-) Ted ho nechám vychladnout a uvydíme jestli nám zhoustne budeme se O:-) :-[
petra
|10. 5. 2015 05:51
jen si říkám, když bylinku vařím půl hodiny a oak i s citronem aj. další 1,5hod., co zbyde ze všeho dobrého (kromě dobré chuti)?
anettekk
|8. 5. 2015 15:51
Výborný medík! Měla jsem strach, že mi nezhoustne a raději dala 2kg cukru. Zítra jdu opět na pampelišky a udělám ještě jednu várku. ;-)
Renata
|7. 5. 2015 13:29
Prave jsem delala pampeliskovy med z 900 hlavicek, 4 citronu, 5L vody a 5 kg cukru, varila skoro 2 hodiny a je super:-D Zitra jdu zase trhat, nez posecou travy :-) :-)
Láďa
|6. 5. 2015 12:30
Jak říkal můj dobrý známý Sergej Vasiljevič - na kilo hovna kilo cukru :-$
Také jsem dělala před pár dny tento med a myslím, že správnou hustotu dělá množství vody v poměru k množství cukru. Na 3 l vody jsem dala 3 kg cukru a je to akorát :-) Pokud vám sirup nezhoustl dostatečně, znovu bych ho svařila a přidala více cukru zhruba v uvedeném poměru... Co se týká doby vaření, vařila jsem ho dlouho, nikam nespěchala, snad 5 hodin, ale výsledek za to stojí, je vynikající!!! (Použila jsem na 3 l vody a 3 kg cukru cca 800 ks drobnějších pampelišek, dva citrony a jeden pomeranč...) Tak ať se zadaří! ;-)
Veru
|5. 5. 2015 23:18
Právě se chystám zítra na pampelišky. Myslím si, že to nezhoustlo, protože tam máte málo cukru. Já osobně tam budu dávat třtinový.. Dejte tomu čas, nechte med odležet v chladu do druhého dne a pak tam třeba zas přidejte. Snad to vyjde ;-)
joe
|5. 5. 2015 20:15
aby to zkoustlo musite to vyvarit, kaslete na uvadene casy vareni =-O , musite to varit tak dlouho az to zhoustne (stejne jako se vari domaci salko).... az to zacne byt sirupovite, vareckou kapnete trochu na talir a nechte zchladnout, podle toho poznate finalni hustotu studeneho medu, jeli ta kapka i po schladnuti na taliri ridka musite varit dele (vyvarit prebytecnou vodu), u salka je fajn indikator ze to zacne delat bublinky, u medu si nejsem jisty
Domiki
|5. 5. 2015 19:21
málo cukru
vanousek
|5. 5. 2015 16:08
musí se vařit až dvě hodiny, za občasného míchání až do zhoustnutí- na mírném plameni :-D
Gabriela
|5. 5. 2015 11:00
Dobrý den, vařila jsem taky med a mám ho uplně řídký. Jednu dávku jsem dělala podle receptu tady,druhou podle jiného bez vaření jen zahřívání. Ani v jednom případě med nezhoustl. Jak je to možné????? :-\
nikca
|1. 5. 2015 20:14
Mam dotaz,zhoustlo to tady nekomu? Delam dnes med podle tohoto receptu a porad je to strasne tekute ;-) dekuji za odpoved
viols
|25. 4. 2015 13:57
Ja jsem to udelala s pampeliskama tak, ze jsem dala k pampeliskam kys.citronovou a cukr varila pul hodiny pote precedila a znovu varila dve hodiny i s pomerancem (alergie na citrony), dle potreby jsem pridavala cukr az med zacl houstnout, cukr jsem davala trtinovy, med pak neni zluty, ale hnedy. ;-) ;-)
dave
|6. 5. 2014 21:10
ano vareit se vsim tak pul hodky a pak nechat 24 hodin odstat pak pres cednik a varit s cukrem tak hodku dve
dave
|6. 5. 2014 21:08
lepsi nechat 24 hodin se vsim vsudy odstat a pak slit
Milan Potůček
|27. 4. 2014 00:58
Dobry den, mohu se zeptat, zda je mozne dat mene cukru, dejme tomu tak 750 g? Dekuji za odpoved.
Lída
|25. 4. 2014 14:25
...děkuji za recept - zrovna je to aktuální... jen mi uniká trochu jeden detail... Když přidám citron až do přeceděného "vývaru" a vařím 1,5 hodiny tak pak to hustý liju do skleniček přes cedník?? Nemá se citron vařit už s pampeliškama? :-\ ...budu ráda za odpověď od kohokoliv kdo to už zkusil ;-)
dobré no zatim se to daří snat se to povede..... pro lepší chut sem tam dal místo dvou tři, takže jako hustý :-))
Anonymous
|10. 5. 2013 11:11
Krasa medik se podaril vse jak ma byt a deti maji radost
Šárka Klimešová
|2. 6. 2008 22:07
recept znám v drobné úpravě jako prostředek na usnadnění vykašlávání při nachlazení-dobré, zdravé a účinné, pro pochutnání děláme doma z květů akátu-dávám za jedna:o)
Zdenka Korábová
|8. 5. 2008 15:06
Mrkněte na ..labužníka.., je tam hodně pampeliškových nápad