Pampeliškové květy spaříme v 2,5 litrech vařící vody a necháme je louhovat 24 hodin. Pak vodu scedíme do 5 litrové lahve a květy vyhodíme. Svaříme 2 litry vody s 1,5 kg cukru a vzniklý cukrový sirup necháme zchladit. Sirup nalejeme do lahve, přidáme dva oloupané citróny a dva oloupané pomeranče bez jader nakrájené na kolečka a rozpuštěné droždí. Láhev dobře uzavřeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnu kvasit. Kousky citrónu a pomeranče během toho klesnou ke dnu. Po šesti týdnech přetáhneme víno do lahví, dobře je uzavřeme a uložíme do sklepa na 1/2 roku i déle.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Petra
|3. 5. 2017 21:55
Kolik je to prosím hlaviček na jednu dávku
Fligii
|3. 5. 2017 14:19
Ano může, Doma dělámé víno a medovinu... obojí ze sušeného a funguje to skvěle.
Jen nesmí být moc staré jinak se nechytne, a nebude to kvasit.
Renata
|18. 4. 2017 14:42
může být i sušené droždí ?
Andrea
|18. 4. 2017 14:38
kolik by asi ?mělo být květů
pavlik
|24. 6. 2016 14:18
pokud nemáte kvasnou zátku,v pohodě vystačí propíchnutý kondom-rada prodavačky a osvědčila se <3
Červíček
|14. 5. 2016 14:24
Nevadí, citrony a pomeranče klidně na malý kousky, taky to tak máme. Nemusí se stát, že ovoce klesne, to nevadí. Ale doporučuju si zajít pro kvasnou zátku a pro korek někam do domácích potřeb, obojí vyjde pod stovku. Pak doporučuju eště zakápnout voskem kolem kvasnej zádky i kolem hrdla, kvašení má probýhat bez vzduchu.
Dan
|13. 5. 2015 22:01
Víno je bombové, obrovský úspěch ... dělám ze 4 dávek už třetím rokem... 8-)
Jiřina
|21. 9. 2014 10:14
kvasí i po zcezení už 4 měsíce a nepřestává?
Jiřina
|21. 9. 2014 10:12
zajímalo by mne, jak to dopadlo? po 6 týdench jsme ho slili, znovu zavřeli a čekali, že pomalu kvasit přestane. ne. máme už konec září a kvasí pořád (v demižonu s kvasnou zátkou, už tedy bez těch citrusů).
Tak musím říct, že víno mělo velký úspěch. Pořádně vychlazené připomíná Veltlínské.
Měla jsem ho v plastovém 5-litrovém kanystru a na víčku propíchanou potravinovou fólii, ovoce zůstalo nahoře, ale víno je krásně čiré a chuť je nasládlá, velice zajímavá.
Po uplynutí 6 týdnů ovoce stále plavalo nahoře.Promíchala jsem to ode dna a scedila.Mam z jedné dávky přesně 4l.Po ochutnání,mi to přišlo hodně kyselé a to mám ráda přírodní vína.Ale to se dá pro příště změnit,že přidám víc cukru.Samozřejmě je to na chuti každého.Dělala jsem to v laických podmínkách,tak,že jsem nechala víno kvasit jen v hrnci přikrytém utěrkou.Takže vzniklo něco jako burčák.Nevim,jestli to tak má být.Nicméně mě víno moc chutná a myslim,že dlouho nevydrží .
Juan
|19. 6. 2013 18:57
Zdravím všechny, víno mi bublá skoro měsíc a půl a ovoce je pořád nahoře :-( nevypadá to, že by za čtyři dny chtělo klesnout. Mám čekat až to klesne? Musí to být dole? Kdy vám to kleslo? Díky.
Lucie
|11. 5. 2013 19:49
prosím, mám klasický demižon s úzkým hrdlem, můžu tam narvat pomeranče a citrony v malých kouscích? a hlavně to droždí, rozpustit ve vodě? pak bych přes otvor dala celofán a propíchala, co vy na to, děkuju, dělám ho poprvé :-)
Juan
|9. 5. 2013 12:22
:-)) ráno už to bylo zase dole a je to ok, postavil jsem to do lavoru a uteklo jen trošku. Akorát jsem se bál, že mi ty pomeranče a citróny nahoře ucpou trubku a celé to vystřelí :-))
Radovan
|8. 5. 2013 14:06
Kvasné bublátko koupíš skoro v každé drogerii, možná i tu kvasnou zátku.... Jinak vám tam poradí......
Radovan
|8. 5. 2013 14:04
Nesmíš to zalít až do vrchovata.... Ten začátek je hodně bouřlivý.... Pamatuju si, že jsem takhle vyráběl doma v paneláku víno ze špendlíků a použil jsem taky droždí.... Potom jsem musel vymalovat celý pokoj.... ;-) :-))
Juan
|8. 5. 2013 00:16
Udělal jsem 2 dávky do 10L demižonu a leze mi to už po chvíli véééén. :-(
radana kovacova
|6. 6. 2005 15:08
Muzu se zeptat, co je to kvasna zatka a kde se da sehnat? A jak se rozpousti drozdi, normalne rozmichat v trosce vody? Poradte zacatecnici, dik :-)
Luboš Votava
|23. 5. 2005 12:58
Dobrý dentohle je taková fakt dobrá osvědčená klasika, kterou zná a má jí ve svém seznamu recetpů i moje mamka.Někde v moderní knížce jsem vyčetl recept,kde bylo použito vinných kvasinek- řekl jsem si zkusím to - bral jsem to za děsnou novinku.Pak se ukázalo,že tohle je dávno známé a používá se droždí.Hodnotím za 1S pozdravem