Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, na kterou nasypeme krátce osmažit i pokrájený nebo natrhaný toustový chléb (může být i klasický). Pak cibulovo-chlebovou směs dochutíme buď česnekem nebo muškátovým květem, přidáme omyté listy pampelišky, přilijeme vývar (cca centimetr nad listy) a povaříme cca 5 minut.
2
Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme smetanu a vývar do požadované hustoty polévky, dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Podáváme buď s opečenými krutony nebo s vejcem vařeným dle vlastní chuti.
4
Další varianta zahuštění polévky je buď zasypáním osmažené cibule dvěma lžícemi hladké mouky a krátkým osmažením (jíška) nebo přidáním jedné větší, drobně pokrájené nebo nastrouhané brambory, kterou vaříme s pampeliškovým listím. Zahustit polévku můžeme i rozšlehaným vejcem.