V misce rozšleháme vejce, mléko a sůl. Po troškách přidáváme mouku, až vznikne hladké tekuté těsto, a nakonec přimícháme minerálku. Na malé pánvi necháme rozpustit kousek tuku na první palačinku. Pro pečení je nutné použít teflonovou pánev, jinak na každou další palačinku potřebujeme nový kousek tuku. Na pánev nalijeme trochu těsta, rozlejem ho opatrně do stran tak, aby rovnoměrně zaplnilo celou plochu pánve. Když je palačinka z jedné strany upečená, otočíme ji obracečkou.
2
Hotové palačinky dáváme na talíř do předehřáté trouby, aby nechladly. Podáváme s oblíbenou přílohou (skořice a cukr, nebo marmeláda, nebo jablková povidla nebo kompot).
Teflonová pánev? Děláš si srandu? Teflonová pánev je označována jako jeden z největších omylů moderní chemie. Při teplotě 250ti stupňů celsia se z ní uvolňuje kyselina perfluorooktanová, která je pro organismus toxická.
Vůbec ne. Těsto na palačinky dělám téměř totožné, jen té sodovky (nebo piva) dávám cca 1 dl a do těsta přidám trpochu oleje. Jo a mouky používám polohrubou.
Jean Deary
|20. 7. 2009 18:49
3 vajíčka na 1/2 l mléka - to se mi zdá moc. Není to pak trochu jako vaječná omeleta? Já dávám na toto množství mléka vajíčko jedno, a palačinky jsou opravdu moc dobré...