Ve velké míse v mléce rozšlehejte vejce a máslo. Vmíchejte mouku s oběma cukry a špetku soli. Umíchejte kompaktní těsto konzistence smetany, podle potřeby přidejte mouku nebo mléko. Nechte aspoň půl hodiny odstát. Pánev tence potřete olejem a do tenka na ni rozlijte malou naběračku těsta. Opečte a otočte na druhou stranu. Až se palačinka uvolní, nechte ji sklouznout na talíř. Takto pokračujte, olejem šetřete.
Připravte karamel. Za mírné teploty a stálého míchání ode dna rozpusťte v rendlíku cukr. Vmíchejte smetanu a sůl, mírně zahřívejte a míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Nechte ho vychladnout. Našlehejte máslo a vmíchejte ho do karamelu.
3
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte na měsíčky. Na pánvi rozehřejte máslo a jablka opečte. Dochuťte skořicí.
Ořechy nasucho orestujte a nahrubo nasekejte. Smetanu ušlehejte do tuha. Palačinky podávejte s jablky, přelité karamelovou omáčkou, posypané ořechy a s kopečkem smetany.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)