kostka
masox
(Ve Španělsku se používá šunkový bujón)
olivový olej
kořenící směs - paella
slávky jedlé - mejillones
(Černé, velké)
malé škeble
slávky jedlé malé
1
ks
sépie
Nebo kalamáry
langusta
Langusty (nevyloupané velké krevety)
paprika - sladká
sůl
rýže
Basmati
Postup přípravy receptu
1
Do pánve na paellu si nakrájíme na jemno cibuli, česnek, rajčata a papriku, rozdrobíme kostku masoxu a prolijeme olivovým olejem. Pomalu dusíme. Mezitím si dáme vařit slávky, které očistíme po povrchu tak, že rukou odstraníme přirostlé řasy a nečistoty a snažíme se vytáhnout ty řasy, které jsou přivřené dovnitř. Propláchneme vodou a dáme vařit do vody tak dlouho, dokud se slávky všechny neotevřou. Scedíme, vytáhneme je a rozpůlíme. Půlky, na kterých není žádné maso vyhodíme, jinak použijeme obě poloviny.
2
Dále dáme vařit do druhého hrnce malé slávky, opět vaříme, dokud se všechny neotevřou. Pár jich zůstane zavřených, tyto pak vyhazujeme. Nakrájíme si na proužky sépii, a langusty probereme a prochláchneme ve vodě. Jak je pánev podušená, přidáme sépii, sladkou papriku, sůl, koření na paellu a dál mícháme. Jak nám trochu změkne sépie, odstavíme pánev, přidáme 1 - 2 hrnky(1/4l) rýže a 2 - 4 hrnky vody (vody jednou tolik co rýže, může být troška víc).
3
Vaříme a promícháváme 15 - 20 minut, pět minut před koncem přidáme uvařené slávky, malé slávky a langusty. Lehce mícháme a dovaříme, ochutnáme rýži, zda je dostatečně měkká, vypneme, a zakryjeme alobalem. Necháme tak 10 min odpočinout a dojít. Tento recept mě učila kamarádka rodilá španělka z Kanárských ostrovů a sama jsem ho dělala dnes, a povedlo se mi! Nevím, jak se komu bude dařit s mraženými plody, ale paella se dá dělat z čehokoliv, co preferujete.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jan
|30. 10. 2016 17:23
MASOX ???
Anet
|12. 4. 2015 04:15
super recept. děkuji :-)
Hanka
|4. 4. 2015 19:46
Přece Glóbus :-)
dex
|31. 1. 2015 05:14
proboha, proč ten masox?! (podravky, masoxy, a podobný zvěrstva nemají v kuchyni co dělat ) Do této paely jedině vývar z mořských potvor Jinak nic proti. Paelu dělám podobně.
Yan
|8. 11. 2014 10:47
True story ;-) 8-) když se ti nechce dělat rybí vývar, tak tam dáš rybí bujón, Caldo de pescado.
Andreyka
|31. 10. 2013 17:43
Rozhodně ne masox! Fuj! A špetičku šafránu, kterou namočíme do deci suchého bílého. Na barvu
Mila Tischer
|21. 1. 2013 18:35
Gabi, prosimte, nemohla bys mi poslat na mail ten recept? Koreni jsem nakonec nahodou koupila ve Francii, delala jsem jen s muslema a morskejma potvorama, ale moc se mi nepovedla, neco delam blbe, uz nemam odvahu to znovu zkouset.
Milusch-MUC@seznam.cz, diky =-O
Vyzkoušela jsem, přidala jsem ještě surimi tyčinky a jídlo bylo bezvadné!!! Na to, že můj přítel říká, že nemusí mořské plody, po Paelle se jen zaprášilo ;-)
Dávám jedničku!!! 8-)
Paella se mi moc povedla, chutna opravdu skvele ....
Gabi
|30. 9. 2012 11:06
Recept muze byt dobry,ale chybi ti tu dodat,ze na to,aby byla ryze zluta se do Paelly dava safranek,nebo umele barvivo,ktere pouzivaji spanele.Ve Spanelsku se zadny sunkovy vyvar na Paellu nepouziva,dela se vyvar z rybich morskych hlav,kterym se vsechny igredience zalivaji a Paella se zasadne nemicha a musle se vubec nevari zvlast,vsechno se vari na stejne panvi ;-)
Gabi
|30. 9. 2012 11:00
Ja ve Spanelsku ziju a delam Paellu skoro kazdy tyden pratelum,letos jsem jela k rodine na Slovensko a delala ji i tam,vsechno jsem sehnala v Makru,preji hodne stesti
Dominika
|31. 8. 2012 10:56
Zde mám recept na velice jednoduchou paellu! A je to vše relativně levné! http://missionjidlo.blogspot.cz/2012/08/marks-and-spencer-paella-starter-paste.html
Flyia
|2. 6. 2012 10:09
Vcera jsem to same koreni koupila v Makru
pepa
|12. 2. 2012 09:00
recept dobrý, trochu pracný, stačí opravdu jen mořské plody a nemusí se blbnout se slávkami, ale rozhodně se paella při vaření nemíchá a nepromíchává! nechá se tak jak je, na teflonu se nepřipálí
xxx
|5. 12. 2011 18:18
Doporučuji www.koreni.cz - Koření od Antonína - velký výběr koření, i netradičního. Lze objednat v e-shopu nebo zajet do Plzně.
Mirka
|30. 10. 2011 20:37
Já jsem koupila koření na paellu v Tescu, balení po 3 sáčcích, se šafránem. A vyšlo na pár korun. :-[
Letos v lete jsme ve Spanelsku ochutnali tuto paellu, ktera mi moc chutnala, tak jsem se rozhodla, ze zakoupim ingredience a udelam si sama. Necekala jsem, ze bude tak tezke ty ingredience sehnat. Dodneska jsem to nedokazala, a shanim uz 3 nedele a to na ceske i nemecke strane. Na ceske strane je skoro nemozne sehnat musle (pochopitelne mluvim o mrazenych, na cerstve muzu zapomenout), o krevetach -neloupanych ani nemluve, a korenim na paellu konce. Rozhodla jsem se improvizovat, ale skoncila jsem u koreni na paellu, absolutne nemozne nekde koupit. Muze mi nekdo prozradit, kde,popr. v jakem krame ho muzu sehnat? V pohranici jsem nemela uspech, jestli existuje nejaka spec. prodejna v Praze, necham zakoupit, dik.
pacec
|11. 6. 2011 13:53
Použitá rýže i její příprava nemá s paellou nic společného, použijte spíše krátkou kulatou např. italské Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano, které absorbují dostatek tekutiny (basmati je sice skvělá voňavá rýže, do paelly ale nepatří). Rýži na olivovém oleji lehce osmažte, dokud lehce nezesklovatí. Pak ji osolte a podlijte vývarem. Paella se nevaří ve velkém množství vody, ale dusí se a průběžně podlévá vývarem podle potřeby.
Lilek
|22. 1. 2011 17:00
V receptu Vám chybí citrón, :-\ bez této přísady to asi nebude nic moc - doporučuji
Zkusila jsem a bylo to moc dobré. Sice jsem neměla rýži basmati, ale bylo to moc dobré. Ani mi to nepřišlo příliš náročné.
Evík
|4. 12. 2010 18:39
Recept jsem dnes vyzkoušela, sice jsem neměla čerstvé mušle pouze mražené možské plody, ale výsledek byl úžasný, sama jsem nečekala až takový úspěch. :-) :-) :-)
EVÍK
|29. 11. 2010 19:33
Hm, recept vypadá lákavě, brzy ho vyzkouším a dám vědět jak se jídlo povedlo. Hledám delší dobu recept na paellu a tenhle se mi první opravdu líbí, tak doufám, že se dílko podaří. Čusík. :-P ;-) :-*