Mouku smícháme se solí a v míse zalijeme vařícím mlékem, ve kterém jsme rozpustili tuk a vše za horka smícháme a důkladně propracujeme vařečkou. Do částečně prochladlého těsta přidáme žloutky a vypracujeme těsto, které musí být vláčné, ale tužší. Hned děláme knedlíky, vaříme 6-7 minut. S těstem se krásně pracuje, protože se nelepí jako tvarohové, jde udělat tenká stěna knedlíku.
2
Je to jednodušší varianta páleného těsta, které dělává velmi zřídka moje matka, protože je pracnější.
Nejsem z tohoto receptu nijak nadšená. Těsto se mi poměrně dost lepilo (viz foto v galerii), rozhodně jsem měla silnější "stěnu" na ovoci, než když dělám klasicky z tvarohového těsta. Vzhledem k tomu, že mi přišlo i docela pracné těsto vymíchat, abych se zbavila kousků a chuťově nás také moc neoslovilo (i po uvaření mi přišla chuť jako u syrového odpalovaného těsta), nebudu už tyto knedlíky dělat.
Zlatka
|10. 1. 2014 12:28
Právě jsem dovařila, je pravda, že na uvedené množství mouky je mléka příliš mnoho, těsto bylo hodně řídké a lepivé, musela jsem dost mouky přidat, ale používala jsem hrubou špaldovou mouku, klasická pšeničná by se možná chovala "lépe" :-) Každopádně fajn recept !
zdenka
|20. 10. 2013 12:28
tak jsem knedlíčky právě dovařila a jsou výborný :-* :-)
Mirka
|4. 10. 2013 23:53
Já je dělám podle mojí maminky úplně jednoduše a jsou skvělé.
Na vál si nasypu kopičku polohrubé mouky, tu osolím a uprostřed kopičky udělám důlek. Do toho dám lžíci sádla a za pomoci tupého nože a vařící vody zpracuji těsto. Dokončím zpracování rukou. Těsto přkryji hrnkem, ve kterém jsem uvařila vodu a nechám asi 5-10 minut odpočinout. Pak zpracuji ovocné knedliky - švestky, nakrájená a oloupaná jablka, jahody i maliny - podle ročního období a vařím ve vroucí vodě až vyplavou (asi 5 minut). Na talíři posypu nastrouhaným tvrdým tvarohem, práškovým cukrem a poliji rozpáleným máslem. Ňam Ňam Ňam
kulíšek
|1. 9. 2013 09:10
Právě jsem zkusila udělat s tohoto receptu knedlíky a těsto bylo řídké.Poměr mléka k mouce je špatný a chtěla bych vidět jak by to paní autorka zvládla.Chtělo by to i s videem.
Koukla jsem po letech na tento recept a je v něm chyba, psala jsem původně 1/2 litru mléka a najednou je tam psaný litr.Při přepisu do tabulky to asi vzalo jenom to 1. Děkuji za opravu.
Roman
|30. 6. 2011 18:56
Recept je výborný ale moje babička dávala pokaždé místo hrubé mouky mouku hladkou a to je panečku bašta.Mléka stačí čvrt litru ajeden žloudek.Nejlíp chutnají posypané tvarohem.
Jana
|21. 10. 2010 10:00
Ráda bych to těsto zkusila, ale nezdá se mi poměr mléka a mouky. 1litr mléka se mi zdá opravdu hodně. Není to překlep?
Milan Trávníček
|17. 6. 2009 13:54
Těsto se povedlo skvěle a knedlíky byly výborné!!
autorka receptu
|2. 8. 2007 16:25
Tak to nevím, kde jste udělala chybu, protože tohle těsto jsem dělala mockrát, přesně vážené i od oka a těsto je spíš tuhé než řídké a vyžaduje trochu sílu v rukách při zapracovávání žloutku.Asi jste se fakt měla víc soustředit na vaření a ne myslet na hádku s manželem.Ingredience jsou opravdu napsané správně.
pet petová
|31. 7. 2007 13:00
Dnes jsem se dost pohádala s manželem...pak jsem dělala tuto těsto...a jen dodám,že mít po ruce autorku,tak nevím co by si vyslechla.Dala jsem pomalu 1/2kg mouky a stále to bylo řídké,tak nakonec těsto-dali se to tak nazvat letělo do koše!