g
zakysaná smetana
(nejlépe typ Crème fraîche s 30% tuku)
500
g
bílý jogurt
80
g
moučkový cukr
1
ks
limetková kůra
jemně strouhaná
2
ks
bílek
Na polévku:
700
ml
pomerančová šťáva
čerstvá
20
g
maizena
2
lžíce
cukr krupice
2
lžíce
limetková šťáva
1
ks
papája
zralá (nebo broskev či nektarinka)
4
ks
pomeranč
Postup přípravy receptu
1
Promíchejte zakysanou smetanu, jogurt, cukr a limetkovou kůru. Bílky ušlehejte a zlehka vmíchejte ke smetanové směsi. Přesuňte do cedníku vyloženého gázou nebo čistou namočenou, vyždímanou utěrkou a nechte přes noc vykapat tekutinu.
2
Z pomerančové šťávy odeberte 5 lžic a promíchejte se škrobem. Zbylou šťávu svařte, vmíchejte rozpuštěný škrob, nechte přejít varem a sejměte z ohně. Vmíchejte cukr a limetkovou šťávu. Z papáji vypíchejte tvořítkem kuličky, pomeranč oloupejte, vykrájejte filátka a šťávu zachyťte. Vše vmíchejte k zahuštěné šťávě a dejte vychladit.
3
Před podáváním rozlijte ovocnou polévku do misek a ze smetanové hmoty do ní vykrajujte lžičkou noky.