ovoce
jahody, višně, meruňky, broskve, švestky, atd. - podle dozrávání
moučkový cukr
na každou dávku ovoce poloviční dávka
hnědý rum
obsahující min. 50% alkoholu - např. Key rum
Postup přípravy receptu
1
Připravené ovoce dáme do misy, přesypeme cukrem, a dáme do chladna, dokud se cukr nerozpustí. Potom ho dáme do skleněné nebo porcelánové asi 4 l láhve (nádoby) a zalejeme rumem tak, aby přesahoval ovoce asi o 1-1,5 cm. Hrnec uzavřeme a dáme do tmavé a chladné místnosti.
2
Otvíráme tehdy, když přidáváme nové ovoce. Všechny dávky musíme prosladit a znovu dolít rum 1 cm nad ovoce.
3
Menší ovoce dáváme celé, meruňky a broskve můžeme nakrájet, švestky vypeckujeme. Višně, třešně necháváme s peckami. Jablka a hrušky do směsi nedáváme!!! Mohly by způsobit kvašení.
4
Používáme asi za 2-3 měsíce, obyčejně na Vánoce a Silvestra. Ovoce v rumu používáme na ovocné a zmrzlinové poháry, pudingy, do bowlí a koktejlů, do horkého čaje, na zdobení dortů apod.
5
Můžeme zvlášt nakládat i sušené švestky, ale nakládáme je do koňaku. Dáváme je do menších nádob. Konzumujeme je tehdy, když pěkně nabobtnají. Podáváme je s troškou koňaku jako pohoštění ke kávě. Ovoce v rumu občas kontrolujeme, pokud zjistíme, že vysychá, opatrně dolejeme rum.