• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

3 porce
    • 180
      g ovesná mouka směs s krupicí
    • 45
      g ječná mouka hrubá
    • 210
      ml vlažná voda
    • 3
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

1
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice. Umlít vyprané kroupy šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Příprava krup, jemnější směs viz poznámky níže.
2
Je možné ohřát vodu pro příjemnější hnětení. Vařicí voda by způsobila ztvrdnutí povrchové vrstvy ječné mouky. V menší míse smíchat směsi mouky a krupice, ovesné i ječné se solí. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouk, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouk a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Vypracovat těsto, hníst 8-10 minut.
3
Oškrábnout z rukou a z mísy škrablíky, zapracovat je do těsta. Těsto umístit spárami dolů na malý talířek. Na střední talířek nalít lžíci vody, umístit talířek s těstem a zakrýt miskou s hranou na středním talířku proti osychání. Nechat odležet v chladničce 12 - 22 hodin.
4
Těsto vyndat z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Rozdělit na 3 díly, zakrýt rozkrájené kusy proti osychání. Předehřát pánev. Postupně díl promačkat a zapracovat vnější povrch dovnitř do těsta (3 x naruby). Vypracovat, bez pomoučení, tvar koule, umístit spárami dolů na plastovou desku (na dřevu těsto vysychá a lepí se) a celou dlaní krouživým pohybem mírně rozmáčknout na malý disk. Na okraji vznikají trhliny, roztřepení. Trhliny smačkávat zpátky dohromady. Rozmačkat disk ohybem dlaně v zápěstí z jednoho okraje na druhý na střední placku. Skladovat ve sloupečku na talířku zakryté. Po částečném rozválení válečkem na středně velkou placku vytvořit palcem a přitisklým ukazováčkem ostřejší roh. Promnutím celého obvodu placky prsty obou rukou místně prohníst a spojit potrhaný okraj. Poté rozválet do konečného průměru 19 cm, kontrolovat přikládáním talířku. Tloušťka kolem 2,5 mm. Po začátku pečení zpracovat další díl včetně promačkání.
5
Péct placky na předehřáté pánvi na sucho (smalt, nebo teflon) s pokličkou. Nastavit mírný ohřev (první 1-2 placky jsou zkušební). péct na smaltované pánvi strana A 3 m 20 s + 1 m 20 s + 1 m 20 s, B 2 m 20 s + 1 m 20 s, obrátit podle propečení, vyklepat včas vodu z pokličky proti lehkému přilepení placky. Placky téměř nemění barvu. Nejvýraznější změna jsou světle hnědé flíčky. Na povrchu je propečená vrstva ječné mouky - tvrdší. Vnitřní střída je měkká, ovesná. Celek připomíná obvyklé pečivo.
6
Upečenou placku nechat chladnout na trojúhelníku ze lžiček na talíři. Více placek nechat ve sloupečku zakryté proti osychání. Nechat chladnout do 2 hodin od pečení. Po upečení placky ztuhnou a ztvrdnou na oplatky. Skladovat v chladničce 3 dny, v mrazáku v sáčku 14 dní. Placky v mrazáku osychají velmi málo.
7
Poznámka autora receptu: Vyšší podíl hrubé mouky z vloček (kolem 90%) lze umlít po přesátí směsi potřetí ze zbylé krupice. Jiná možnost je umlít část vloček (nebo krupice) na mlýnku na mák na polohrubou mouku, 10% směsi (velmi zdlouhavé). Nebo umlít na čistém mlýnku na kávu. Lze použít i mixér kuchyňského robotu. V případě kupované ovesné mouky je nutné před koupí kontrolovat obsah vlákniny. Hodnoty vyšší než 8 g / 100 g mouky mohou způsobit zažívací potíže. Patrně rozemleté otruby pro dosažení vyšších hodnot.
8
Poznámka 2: Vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru. Podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Vyprané krupy rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (300g/plech). Sušit, nejlépe na slunci, 2,5-3 hodiny do sucha, až kroupy nelepí. Umlít na více jemnějších průchodů ve šrotovníku, postupně na menší částice. Jemnější směs je po umletí na mlýnku na mák - hrubá mouka. Nutná pro snadné zažití. Kroupy nasákly asi +6% vody, proto je lepší usušit mouku na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti. Sušit lze v nádobě se silnostěnnným dnem (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev a pod.). Pražit nejmírnějším ohřevem, občas míchat, lze přikrýt pokličkou. Podle vysrážené vlhkosti na pokličce lze kontrolovat postupné sušení. Odstraňovat vlhkost z pokličky, proti skápnutí vody do mouky. Také lze kontrolovat páru nad moukou. Když je změněná vůně z vlhké na pečenou, je již mouka vysušená. Sušení může trvat 25-30 minut. Suchá mouka má změnu hmotnosti asi -4% oproti začátku. Mouka bez sušení může při pokojové teplotě zplesnivět.
9
Poznámka 3: Fotka placka s puchýři je po použití ječné hrubé mouky a vlažné vody. Placka je velmi měkká. Druhá fotka placky s rovným povrchem je po přidání ječné krupice a vařicí vody. Povrch je hrubý a placka je tuhá - povrchová vrstva je tvrdá.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ječné oplatky, základní recept

Ječné oplatky, základní recept

Ovesno-ořechový pudink

Ovesno-ořechový pudink

Žitno-špaldové placky prosté, základní recept

Žitno-špaldové placky prosté,…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ječná mouka Ovesná mouka Sůl Vlažná voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlá zelňačka III.

Rychlá zelňačka III.

Maková bábovka - bez vajec

Maková bábovka - bez vajec

Milánské špagety ala zuzanka

Milánské špagety ala zuzanka

Malinový dort - hit všech oslav

Malinový dort - hit všech oslav

Mexická polévka - Sopa de Tortilla

Mexická polévka - Sopa de Tortilla

Srbská směs (nejen) na topinky

Srbská směs (nejen) na topinky

Masíčko v hermelínu-minutka

Masíčko v hermelínu-minutka

Gnocchi se sýrovou omáčkou

Gnocchi se sýrovou omáčkou

Halloumi z grilu na salátu

Halloumi z grilu na salátu

Doporučujeme

60 minut
Kuře po provensálsku z jednoho pekáče

Kuře po provensálsku z jednoho pekáče

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

24
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
22
Zapečené vajíčkové chlebíčky / tousty
Zapečené vajíčkové…
21
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
19
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
13
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k snídani, ovšem s jednou dost neobvyklou přísadou
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k…
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si…
AHA.cz Zvrat u Michaely Salák po operaci nádoru: Razantní změna vizáže

Zvrat u Michaely Salák po operaci nádoru: Razantní změna vizáže

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Móda z galavečeru Pure Model: Kdo zazářil a oblékl nejpovedenější outfit večera?

Móda z galavečeru Pure Model: Kdo zazářil a oblékl nejpovedenější outfit večera?

Ženy.cz Jak si připravit retro Vánoce?

Jak si připravit retro Vánoce?

Blesk.cz Velkolepá veselka dcery Banderase a Griffithové:  Antonio provdal jedinou dceru!

Velkolepá veselka dcery Banderase a Griffithové: Antonio provdal jedinou dceru!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Kým jste byli v minulém životě podle zvěrokruhu? To vás překvapí!

Kým jste byli v minulém životě podle zvěrokruhu? To vás překvapí!

Další doporučené recepty:

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou
Ovesné sušenky s jablky a čokoládou
Ovesné tartaletky
Ovesné tartaletky
Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Ovesno-ořechový pudink
Ovesno-ořechový pudink
Ovesný koláč s brusinkami (brusinkový crumble)
Ovesný koláč s brusinkami (brusinkový…
Ovesný koláček cestovní, základní recept
Ovesný koláček cestovní, základní recept
  • Recepty.cz
  • Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact