• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

3 porce
    • 180
      g ovesná mouka směs s krupicí
    • 45
      g ječná mouka hrubá
    • 210
      ml vlažná voda
    • 3
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

1
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice. Umlít vyprané kroupy šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Příprava krup, jemnější směs viz poznámky níže.
2
Je možné ohřát vodu pro příjemnější hnětení. Vařicí voda by způsobila ztvrdnutí povrchové vrstvy ječné mouky. V menší míse smíchat směsi mouky a krupice, ovesné i ječné se solí. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouk, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouk a vody pro rychlé nasáknutí vody a vypracování těsta. Vypracovat těsto, hníst 8-10 minut.
3
Oškrábnout z rukou a z mísy škrablíky, zapracovat je do těsta. Těsto umístit spárami dolů na malý talířek. Na střední talířek nalít lžíci vody, umístit talířek s těstem a zakrýt miskou s hranou na středním talířku proti osychání. Nechat odležet v chladničce 12 - 22 hodin.
4
Těsto vyndat z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Rozdělit na 3 díly, zakrýt rozkrájené kusy proti osychání. Předehřát pánev. Postupně díl promačkat a zapracovat vnější povrch dovnitř do těsta (3 x naruby). Vypracovat, bez pomoučení, tvar koule, umístit spárami dolů na plastovou desku (na dřevu těsto vysychá a lepí se) a celou dlaní krouživým pohybem mírně rozmáčknout na malý disk. Na okraji vznikají trhliny, roztřepení. Trhliny smačkávat zpátky dohromady. Rozmačkat disk ohybem dlaně v zápěstí z jednoho okraje na druhý na střední placku. Skladovat ve sloupečku na talířku zakryté. Po částečném rozválení válečkem na středně velkou placku vytvořit palcem a přitisklým ukazováčkem ostřejší roh. Promnutím celého obvodu placky prsty obou rukou místně prohníst a spojit potrhaný okraj. Poté rozválet do konečného průměru 19 cm, kontrolovat přikládáním talířku. Tloušťka kolem 2,5 mm. Po začátku pečení zpracovat další díl včetně promačkání.
5
Péct placky na předehřáté pánvi na sucho (smalt, nebo teflon) s pokličkou. Nastavit mírný ohřev (první 1-2 placky jsou zkušební). péct na smaltované pánvi strana A 3 m 20 s + 1 m 20 s + 1 m 20 s, B 2 m 20 s + 1 m 20 s, obrátit podle propečení, vyklepat včas vodu z pokličky proti lehkému přilepení placky. Placky téměř nemění barvu. Nejvýraznější změna jsou světle hnědé flíčky. Na povrchu je propečená vrstva ječné mouky - tvrdší. Vnitřní střída je měkká, ovesná. Celek připomíná obvyklé pečivo.
6
Upečenou placku nechat chladnout na trojúhelníku ze lžiček na talíři. Více placek nechat ve sloupečku zakryté proti osychání. Nechat chladnout do 2 hodin od pečení. Po upečení placky ztuhnou a ztvrdnou na oplatky. Skladovat v chladničce 3 dny, v mrazáku v sáčku 14 dní. Placky v mrazáku osychají velmi málo.
7
Poznámka autora receptu: Vyšší podíl hrubé mouky z vloček (kolem 90%) lze umlít po přesátí směsi potřetí ze zbylé krupice. Jiná možnost je umlít část vloček (nebo krupice) na mlýnku na mák na polohrubou mouku, 10% směsi (velmi zdlouhavé). Nebo umlít na čistém mlýnku na kávu. Lze použít i mixér kuchyňského robotu. V případě kupované ovesné mouky je nutné před koupí kontrolovat obsah vlákniny. Hodnoty vyšší než 8 g / 100 g mouky mohou způsobit zažívací potíže. Patrně rozemleté otruby pro dosažení vyšších hodnot.
8
Poznámka 2: Vyprat kroupy ve sklenici se šroubovacím víčkem, lze míchat tenkým držadlem příboru. Podle množství. Celkem vyprat nejméně 5x, až nebude voda výrazně zakalená. Vyprané krupy rozprostřít v tenké vrstvě například na plech na pečení (300g/plech). Sušit, nejlépe na slunci, 2,5-3 hodiny do sucha, až kroupy nelepí. Umlít na více jemnějších průchodů ve šrotovníku, postupně na menší částice. Jemnější směs je po umletí na mlýnku na mák - hrubá mouka. Nutná pro snadné zažití. Kroupy nasákly asi +6% vody, proto je lepší usušit mouku na mírném teple pro odstranění zbytkové vlhkosti. Sušit lze v nádobě se silnostěnnným dnem (nerezový hrnec se sendvičovým dnem, litinová pánev a pod.). Pražit nejmírnějším ohřevem, občas míchat, lze přikrýt pokličkou. Podle vysrážené vlhkosti na pokličce lze kontrolovat postupné sušení. Odstraňovat vlhkost z pokličky, proti skápnutí vody do mouky. Také lze kontrolovat páru nad moukou. Když je změněná vůně z vlhké na pečenou, je již mouka vysušená. Sušení může trvat 25-30 minut. Suchá mouka má změnu hmotnosti asi -4% oproti začátku. Mouka bez sušení může při pokojové teplotě zplesnivět.
9
Poznámka 3: Fotka placka s puchýři je po použití ječné hrubé mouky a vlažné vody. Placka je velmi měkká. Druhá fotka placky s rovným povrchem je po přidání ječné krupice a vařicí vody. Povrch je hrubý a placka je tuhá - povrchová vrstva je tvrdá.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ječné oplatky, základní recept

Ječné oplatky, základní recept

Ovesno-ořechový pudink

Ovesno-ořechový pudink

Žitno-špaldové placky prosté, základní recept

Žitno-špaldové placky prosté,…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ječná mouka Ovesná mouka Sůl Vlažná voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pórková polévka se slaninou

Pórková polévka se slaninou

Špagety se sojovým masem

Špagety se sojovým masem

Salát z kysaného zelí III.

Salát z kysaného zelí III.

Vločková pomazánka

Vločková pomazánka

Jarní ředkvičková pochoutka

Jarní ředkvičková pochoutka

Nudle s tvarohem

Nudle s tvarohem

Slaný koláč s pórkem

Slaný koláč s pórkem

Medovník s čokoládou

Medovník s čokoládou

Salát Caesar

Salát Caesar

Doporučujeme

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

43
Míchaná vajíčka s paštikou
Míchaná vajíčka s…
30
Hrachová pomazánka (falešný hummus), základní recept
Hrachová pomazánka …
18
Kokosový dort s ovocem
Kokosový dort s ovocem
17
Kedlubnové zelí na cidru s bramborami na bouchačku
Kedlubnové zelí na cidru…
16
Topinky s houbami a čedarem
Topinky s houbami a…

Zajímavé články

Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
AHA.cz Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Mimibazar Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Denní horoskop na pondělí 11. 8. 2025: Kdo dnes bude zavalen úkoly a kdo by se měl zaměřit na rodinné vztahy?

Denní horoskop na pondělí 11. 8. 2025: Kdo dnes bude zavalen úkoly a kdo by se měl zaměřit na rodinné vztahy?

Ženy.cz Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Blesk.cz Překvapení u Jiřiny Bohdalové (94): Stane se prababičkou

Překvapení u Jiřiny Bohdalové (94): Stane se prababičkou

SportRevue.cz FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

FOTO: Sexy tanečnice z palubovek. Krásky, které rozpalují diváky v NBA

Maminka.cz Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Blesk Horoskopy Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Další doporučené recepty:

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou
Ovesné sušenky s jablky a čokoládou
Ovesné tartaletky
Ovesné tartaletky
Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Ovesné vločky (zdravá snídaně)
Ovesno-ořechový pudink
Ovesno-ořechový pudink
Ovesný koláč s brusinkami (brusinkový crumble)
Ovesný koláč s brusinkami (brusinkový…
Ovesný koláček cestovní, základní recept
Ovesný koláček cestovní, základní recept
  • Recepty.cz
  • Ovesno ječné placky (křupavé), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact