• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ovesné placky prosté, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesné placky prosté, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 2
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 300
      g ovesná mouka směs s krupicí
    • 360
      ml vařící voda
    • 4
      špetka sůl 1/2 lžičky

Postup přípravy receptu

1
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže.
2
Ohřát vodu do začátku slyšitelného bublání. V menší míse smíchat směs mouky, krupice se solí. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouky, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody. Odstát zalitou mouku 15 minut pro provlhčení. Zvlhlá mouka méně lepí je příjemnější vypracování těsta. Promíchat vařečkou. Vypracovat těsto, hníst 8-10 minut.
3
Oškrábnout z rukou a z mísy škrablíky, zapracovat je do těsta. Těsto umístit spárami dolů na malý talířek. Na střední talířek nalít lžíci vody, umístit na něj talířek s těstem a zakrýt miskou s hranou na středním talířku proti osychání. Spotřeba času 60 minut. Vychladit těsto 2 hodiny, následně nechat odležet v chladničce 10 - 20 hodin.
4
Těsto vyndat z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Rozdělit na 4 díly, zakrýt proti osychání. Promačkat pouze jeden díl těsta a zapracovat vnější povrch dovnitř do těsta (3x naruby). Ostatní díly zpracovat během pečení předchozí placky. Vypracovat, bez pomoučení, tvar koule, umístit spárami dolů na plastovou desku (na dřevu těsto vysychá a lepí se) a celou dlaní mírně rozmáčknout na malý disk. Dále rozmačkat na tenčí placku, rychleji než rozvalování. Na okraji vznikají trhliny, roztřepení (podle hrubosti umleté mouky). Trhliny smačkávat zpátky dohromady. Po částečném rozválení válečkem na středně velkou placku vytvořit palcem a přitisklým ukazováčkem ostřejší roh. Promnutím celého obvodu placky prsty obou rukou místně prohníst a spojit potrhaný okraj. Poté rozválet do konečného průměru 19 cm, kontrolovat přikládáním talířku. Tloušťka kolem 2,5 mm.
5
Péct placky na předehřáté pánvi na sucho (smalt nebo teflon - viz níže) s pokličkou. Nastavit ohřev na střední plamen (první 1-2 placky jsou zkušební). Péct na smaltované pánvi strana A 4 m 20 s + 2 m 20 s, B 2 m 20 s + 3 m 20 s, obrátit podle propečení, vyklepat včas vodu z pokličky proti lehkému přilepení placky. První stranu první placky péct 4 m 50 s pro ohřátí pánve. Placky téměř nemění barvu. Vytvoří se na povrchu rýhy, nebo i známky vysušení popraskání. Nejvýraznější změna jsou světle hnědé flíčky.
6
Upečenou placku nechat krátce chladnout na trojúhelníku ze lžiček na talíři (7 min.). Více placek nechat ve sloupečku zakryté proti osychání. Nechat chladnout do 3 hodin od pečení, placky mírně zvlhnou a změknou ze střední vrstvy. Skladovat v chladničce 3 dny, v mrazáku v sáčku 14 dní. Placky osychají na vzduchu, v mrazáku velmi málo.
7
Poznámka autora receptu: Názvy oatcake, oat cookie, oat cracker, oat biscuit, oat flatbread, oat tortilla, oat paratha, oat puri, oat roti, pão de aveia. Vyšší podíl hrubé mouky (kolem 90%) lze umlít po přesátí směsi potřetí z zbylé krupice. Jiná možnost je umlít část vloček (nebo krupice) na mlýnku na mák na polohrubou mouku, 10% směsi (velmi zdlouhavé). Nebo umlít na čistém mlýnku na kávu. Lze použít i mixér kuchyňského robotu. V případě kupované ovesné mouky je nutné před koupí kontrolovat obsah vlákniny. Hodnoty vyšší než 8 g / 100 g mouky mohou způsobit zažívací potíže. Patrně rozemleté otruby pro dosažení vyšších hodnot. Možnost vypracování těsta je sypat směs do horké vody 560 ml, míchat v hrnci do 2 minut. Teflonová pánev - po 4+3 minutách pečení jedné strany vyklepat vodu z pokličky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Žitno-špaldové placky prosté, základní recept

Žitno-špaldové placky prosté,…

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

Cestovní ovesné pražmo, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ovesná mouka Sůl Vařící voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněná bageta

Plněná bageta

Tvarohové řezy

Tvarohové řezy

Halušky se zelím a vařeným masem

Halušky se zelím a vařeným masem

Lahodný čokoládový krém na dorty

Lahodný čokoládový krém na dorty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Mandlový dort DIA

Mandlový dort DIA

Tuňáková pomazánka s olivami na chlebíčky nebo jednohubky

Tuňáková pomazánka s olivami na…

Těsto na domácí chleba

Těsto na domácí chleba

Zauzená vepřová panenka

Zauzená vepřová panenka

Doporučujeme

30 minut
Polévka z pečeného květáku

Polévka z pečeného květáku

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

167
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
146
Máslové řízky
Máslové řízky
141
Dýňová tortila
Dýňová tortila
29
Sýrové muffiny se slaninou a pažitkou
Sýrové muffiny se…
21
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony

Zajímavé články

Štrúdl a cheesecake v jednom? Upečte si výborný jablečný koláč podle Viki z Masterchefa
Štrúdl a cheesecake v jednom? Upečte si výborný…
KVÍZ: Jak dobře znáte české houby? Otestujte se!
KVÍZ: Jak dobře znáte české houby? Otestujte se!
Ideální moučník do deštivého počasí? Upečte si Dutch baby!
Ideální moučník do deštivého počasí? Upečte si…
Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak složit naplněnou tortillu
Tortilla wrap hack: Naučte se populární trik, jak…
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového, taženého, pivního i mrkvového těsta
Jablečný štrúdl 4x jinak: Výborný je z listového,…
AHA.cz Charlotte Gottová a syn Mareše? Zamilovaný pohled mluví za vše

Charlotte Gottová a syn Mareše? Zamilovaný pohled mluví za vše

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Velký test menstruačních kalhotek: Které zvládly celý pracovní den i pětihodinovou cestu autem uprostřed nejsilnější menstruace?

Velký test menstruačních kalhotek: Které zvládly celý pracovní den i pětihodinovou cestu autem uprostřed nejsilnější menstruace?

Ženy.cz Microcheating ve vztahu. Jaké chování už je za hranou?

Microcheating ve vztahu. Jaké chování už je za hranou?

Blesk.cz Velká zpověď Jany Adamcové: Adamce unesla Maschková!  A pravda o rakovině

Velká zpověď Jany Adamcové: Adamce unesla Maschková! A pravda o rakovině

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

FOTO: Paulina Gretzky a 25 dalších půvabných dcer bývalých slavných sportovců

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Psychologický test: Ve svém podvědomí najdete odpověď na to, co vás trápí!

Psychologický test: Ve svém podvědomí najdete odpověď na to, co vás trápí!

Další doporučené recepty:

Ovesné kuličky s příchutí kakaa
Ovesné kuličky s příchutí kakaa
Ovesné muffiny
Ovesné muffiny
Ovesné placičky s brokolicí
Ovesné placičky s brokolicí
Ovesné pražmové pirožky, základní recept
Ovesné pražmové pirožky, základní recept
Ovesné sušenky
Ovesné sušenky
Ovesné sušenky guvernéra Wyomingu
Ovesné sušenky guvernéra Wyomingu
  • Recepty.cz
  • Ovesné placky prosté, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact