• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Ovesné placky prosté, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesné placky prosté, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 2
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
Ovesné placky prosté, základní recept
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 300
      g ovesná mouka směs s krupicí
    • 360
      ml vařící voda
    • 4
      špetka sůl 1/2 lžičky

Postup přípravy receptu

1
Umlít ovesné vločky (jemné) šrotovníkem, 3 jemnějšími průchody, na směs hrubé mouky a krupice (do zásoby). Jemnější směs viz poznámka níže.
2
Ohřát vodu do začátku slyšitelného bublání. V menší míse smíchat směs mouky, krupice se solí. Na dno větší mísy nasypat vrstvu mouky, zalít dávkou vody. Střídat vrstvy mouky a vody pro rychlé nasáknutí vody. Odstát zalitou mouku 15 minut pro provlhčení. Zvlhlá mouka méně lepí je příjemnější vypracování těsta. Promíchat vařečkou. Vypracovat těsto, hníst 8-10 minut.
3
Oškrábnout z rukou a z mísy škrablíky, zapracovat je do těsta. Těsto umístit spárami dolů na malý talířek. Na střední talířek nalít lžíci vody, umístit na něj talířek s těstem a zakrýt miskou s hranou na středním talířku proti osychání. Spotřeba času 60 minut. Vychladit těsto 2 hodiny, následně nechat odležet v chladničce 10 - 20 hodin.
4
Těsto vyndat z ledničky 4 hodiny před začátkem pečení pro mírné ohřátí. Rozdělit na 4 díly, zakrýt proti osychání. Promačkat pouze jeden díl těsta a zapracovat vnější povrch dovnitř do těsta (3x naruby). Ostatní díly zpracovat během pečení předchozí placky. Vypracovat, bez pomoučení, tvar koule, umístit spárami dolů na plastovou desku (na dřevu těsto vysychá a lepí se) a celou dlaní mírně rozmáčknout na malý disk. Dále rozmačkat na tenčí placku, rychleji než rozvalování. Na okraji vznikají trhliny, roztřepení (podle hrubosti umleté mouky). Trhliny smačkávat zpátky dohromady. Po částečném rozválení válečkem na středně velkou placku vytvořit palcem a přitisklým ukazováčkem ostřejší roh. Promnutím celého obvodu placky prsty obou rukou místně prohníst a spojit potrhaný okraj. Poté rozválet do konečného průměru 19 cm, kontrolovat přikládáním talířku. Tloušťka kolem 2,5 mm.
5
Péct placky na předehřáté pánvi na sucho (smalt nebo teflon - viz níže) s pokličkou. Nastavit ohřev na střední plamen (první 1-2 placky jsou zkušební). Péct na smaltované pánvi strana A 4 m 20 s + 2 m 20 s, B 2 m 20 s + 3 m 20 s, obrátit podle propečení, vyklepat včas vodu z pokličky proti lehkému přilepení placky. První stranu první placky péct 4 m 50 s pro ohřátí pánve. Placky téměř nemění barvu. Vytvoří se na povrchu rýhy, nebo i známky vysušení popraskání. Nejvýraznější změna jsou světle hnědé flíčky.
6
Upečenou placku nechat krátce chladnout na trojúhelníku ze lžiček na talíři (7 min.). Více placek nechat ve sloupečku zakryté proti osychání. Nechat chladnout do 3 hodin od pečení, placky mírně zvlhnou a změknou ze střední vrstvy. Skladovat v chladničce 3 dny, v mrazáku v sáčku 14 dní. Placky osychají na vzduchu, v mrazáku velmi málo.
7
Poznámka autora receptu: Názvy oatcake, oat cookie, oat cracker, oat biscuit, oat flatbread, oat tortilla, oat paratha, oat puri, oat roti, pão de aveia. Vyšší podíl hrubé mouky (kolem 90%) lze umlít po přesátí směsi potřetí z zbylé krupice. Jiná možnost je umlít část vloček (nebo krupice) na mlýnku na mák na polohrubou mouku, 10% směsi (velmi zdlouhavé). Nebo umlít na čistém mlýnku na kávu. Lze použít i mixér kuchyňského robotu. V případě kupované ovesné mouky je nutné před koupí kontrolovat obsah vlákniny. Hodnoty vyšší než 8 g / 100 g mouky mohou způsobit zažívací potíže. Patrně rozemleté otruby pro dosažení vyšších hodnot. Možnost vypracování těsta je sypat směs do horké vody 560 ml, míchat v hrnci do 2 minut. Teflonová pánev - po 4+3 minutách pečení jedné strany vyklepat vodu z pokličky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Žitno-špaldové placky prosté, základní recept

Žitno-špaldové placky prosté,…

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept

Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…

Cestovní ovesné pražmo, základní recept

Cestovní ovesné pražmo, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ovesná mouka Sůl Vařící voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gratinovaný květák

Gratinovaný květák

Šumavský králík

Šumavský králík

Luxus řez

Luxus řez

Zapečená růžičková kapusta podle hraběte Kinského

Zapečená růžičková kapusta podle…

Svařené víno

Svařené víno

Gulášová polévka z předního hovězího masa

Gulášová polévka z předního hovězího…

Variace na Kung-Pao

Variace na Kung-Pao

Lívanečky s jablíčkem - bez vajec

Lívanečky s jablíčkem - bez vajec

Letní salát s mozzarellou

Letní salát s mozzarellou

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

53
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
36
Frittata s pečeným lilkem
Frittata s pečeným lilkem
35
Švestkový závin s tvarohem (mákem)
Švestkový závin s…
32
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Drožďová zavářka
Drožďová zavářka

Zajímavé články

Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko. A má jednu velkou výhodu!
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i…
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
AHA.cz Životní krok Artura Štaidla! Dítě se sexy zrzkou?

Životní krok Artura Štaidla! Dítě se sexy zrzkou?

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Ženy.cz 5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

Blesk.cz Nezodpovědná influencerka Mlejnková za volantem: Dort za jízdy, řídila jen kolenem!

Nezodpovědná influencerka Mlejnková za volantem: Dort za jízdy, řídila jen kolenem!

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

Tarotskop na říjen: Na Váhy toho bude moc, Střelci se vrhnou do dobrodružství a Býky čeká láska

Další doporučené recepty:

Ovesné kuličky s příchutí kakaa
Ovesné kuličky s příchutí kakaa
Ovesné muffiny
Ovesné muffiny
Ovesné placičky s brokolicí
Ovesné placičky s brokolicí
Ovesné pražmové pirožky, základní recept
Ovesné pražmové pirožky, základní recept
Ovesné sušenky
Ovesné sušenky
Ovesné sušenky guvernéra Wyomingu
Ovesné sušenky guvernéra Wyomingu
  • Recepty.cz
  • Ovesné placky prosté, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact