• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
2.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: 70 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
7fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 110
      g ovesné vločky jemné
    • 940
      ml voda
    • 3
      lžička mák mletý volitelně
    • 2
      lžička slunečnicová semínka volitelně
    • 1
      špetka skořice - mletá volitelně

Postup přípravy receptu

1
Do sklenice o objemu 750 ml nalijeme 500 ml vody, nasypeme do ní vločky a necháme stát 12 hodin (přes noc) Další info níže. V teplých dnech je vhodné ponechat je v ledničce. Namočení v kovové nádobě při použití filtrované vody (snížený obsah chlóru) způsobí počátek kažení vloček.
2
Vločky přelijeme do kastrolu, sklenici vypláchneme 3x 1-2 lžíce vody, celkově 40 ml, nalijeme na vločky, protřeseme kastrolem, nebo rozmícháme. Ohřejeme nejmírnějším plamenem, až začnou vločky bublat. Dáváme pozor, aby se vločky u dna výrazně nepřipalovaly. Přilijeme 180 ml vody, dobře rozmícháme (hvězdicovitě od kraje), lze také "nakrájet" řádkově různě tuhou kaši hranou lžíce, podruhé kolmo na první směr. Znovu přivedeme pod pokličkou k varu středním plamenem aby rozpustná vláknina dobře nasákla vodou a viditelně zhoustla. Snížíme ohřev na nejmenší a vaříme celkem 20 minut. Po 10 minutách varu přilijeme 40 ml vody, zamícháme a necháme vařit do chvíle, kdy viditelně zhoustlá vláknina zbůsobí "mlaskání". Postupně přiléváme ještě asi 180 ml vody do požadované konečné hustoty (stopa po zamíchání na hladině zmizí). Je dobré poslední přilitou vodu ohřát, jinak je znatelná chuť samotné vody. Během celého vaření je potřeba odstraňovat zbylé otruby (žluté) a občasné větší černé drobečky (nad 3mm). Jinak by chutnaly hořce.
3
Na hotovou kaši přidáme volitelné položky. V tenké vrstvě je posypeme mákem. Nahoru nasypeme slunečnicová semínka a skořici. Kaši mícháme od kraje - vrstvu máku překryjeme od kraje vrstvou kaše. Dále zamačkáme horní vrstvu dolů po celém obvodu. Nakonec promícháme paprskovitě (hvězdicovitě) od kraje ke středu. Postupné míchání nejlépe rozmíchá mák, jinak zůstane ve shluku a je suchý při jídlu. Necháme ji chladnout 12 - 15 minut bez přikrytí. Kaše málo oschne. Někdy tvoří na hladině povrchové rýhy typické pro oves.
4
Poznámka autora receptu: Názvy: gomme (i rýžová), irish praiseach, oatmeal cereal, stirabout. BIO ovesné vločky jsou velmi citlivé na intenzitu ohřevu. Nutné volit nižší ohřev proti nadměrnému připalování. Nejvhodnější je nádoba se silným dnem. Poměr vody/vloček 7,8 - 8 ml/ 1 g. Při vaření bez pokličky bude kaše vysušená a ztuhlá. Jemné vločky vytváří vodovější složení, pouze hrubé ovesné vločky tvoří hrubší výsledek. Lze kombinovat v poměru 15 / 95 g jemných / hrubých. Volitelně lze začít přidáním 2 lžiček strouhaného kokosu pod mák. Kokos dosti zasytí místo slunečnice. Vločky s koncem trvanlivosti dřív než za 3,5 měsíce namočit na 18-22 hodin a skladovat v chladničce proti zkysnutí. Patrně jsou déle než 8 měsíců od balení a začíná jejich pozvolná změna.
5
Poznámka 2: České vločky je dobré kontrolovat na barvu - bílo-žlutá, světle žlutá. Pokud je žluto-hnědá nebo světle hnědá, je silné chemické hnojení (postřiky) rozeznatelné i podle zápachu. Následují zažívací potíže. Upozornění: V kombinaci s dalším jídlem během dne obsahujícím stejné množství krup je dosažena dolní doporučená hodnota příjmu vlákniny pro dospělého na den. Lze zkontrolovat podle výživových údajů na balení potravin. Jelikož jde o obilovinu s vlákninou, je nutné namočení předem, podobně jako u krup, rýže. Nutné vždy uvařit nebo opražit na sucho. Člověk nemůže jíst tepelně neupravené obilí, nemá potřebné trávicí enzymy. Kombinace lepek - laktóza (obilí - mléko apod.) jsou nejhorší kombinace pro trávení. Příkladem jsou ovesné vločky + mléko, kornout smetanové zmrzliny (složky mléka bez fermentace). Autor osobně opakovaně zažil neznámé střevní křeče, při zpětném pohledu z mléčné laktózy v kombinaci s lepkem. Z tohoto důvodu je vynechané mléko.
6
Poznámka 3: V nádobě se silnostěnným dnem lze ohřívat nalité namočené vločky s přilitou vodou 440 ml. Od začátku zahřívat nejsilnějším ohřevem za občasného míchání. Až do varu, kdy zhoustne vláknina za nejkratší čas. Poté postačí velmi mírný ohřev pro občasné zabublání a udržování při varu, po dobu 20 minut. Naředit dle požadované hustoty, např. zmizí stopa po zamíchání lžicí. Těsně před varem vznikne na hladině pěna z oligosacharidů. Po jejich rozpuštění, zmizí pěna během rozmíchání-konec varu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a…

Trojí sladká ovesná kaše

Trojí sladká ovesná kaše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Mák mletý Ovesné vločky Skořice - mletá Slunečnicová semínka Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kotlety na cibuli

Kotlety na cibuli

Koláč s kokosem a šlehačkou

Koláč s kokosem a šlehačkou

Česnečka z Vysočiny

Česnečka z Vysočiny

Lilkové koláčky

Lilkové koláčky

Svařák

Svařák

Vepřový tokáň

Vepřový tokáň

Jednoduchý těstovinový salát / příloha

Jednoduchý těstovinový salát / příloha

Salát Caprese

Salát Caprese

Chřestová polévka

Chřestová polévka

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

40
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
34
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…
29
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Zelené fazolky na tymiánu a česneku
Zelené fazolky na…

Zajímavé články

Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu? Otestujte se!
Kvíz: Poznáte názvy jídel v brněnském hantecu?…
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas, energii i bolavá záda
Víte, co je kuchyňský trojúhelník? Ušetří vám čas…
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
AHA.cz Hanzlík přišel o přítelkyni Danu i práci: Proč nedostává žádné nabídky

Hanzlík přišel o přítelkyni Danu i práci: Proč nedostává žádné nabídky

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Slavné dcery, které vynesly ikonické šaty svých matek: Která v nich zazářila víc?

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Oblíbený seriál Primy se mění: Kdo nahradí Cibulkovou po kolapsu?

Oblíbený seriál Primy se mění: Kdo nahradí Cibulkovou po kolapsu?

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

Další doporučené recepty:

Ovesná kaše s granátovým jablíčkem a javorovým sirupem
Ovesná kaše s granátovým jablíčkem a…
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Ovesná kaše s jablky, rozinkami a skořicí
Ovesná kaše s jablky, rozinkami a…
Ovesná kaše s ořechy a Grankem
Ovesná kaše s ořechy a Grankem
Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem
Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a…
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
  • Recepty.cz
  • Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact