• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
2.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: 70 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
7fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 110
      g ovesné vločky jemné
    • 940
      ml voda
    • 3
      lžička mák mletý volitelně
    • 2
      lžička slunečnicová semínka volitelně
    • 1
      špetka skořice - mletá volitelně

Postup přípravy receptu

1
Do sklenice o objemu 750 ml nalijeme 500 ml vody, nasypeme do ní vločky a necháme stát 12 hodin (přes noc) Další info níže. V teplých dnech je vhodné ponechat je v ledničce. Namočení v kovové nádobě při použití filtrované vody (snížený obsah chlóru) způsobí počátek kažení vloček.
2
Vločky přelijeme do kastrolu, sklenici vypláchneme 3x 1-2 lžíce vody, celkově 40 ml, nalijeme na vločky, protřeseme kastrolem, nebo rozmícháme. Ohřejeme nejmírnějším plamenem, až začnou vločky bublat. Dáváme pozor, aby se vločky u dna výrazně nepřipalovaly. Přilijeme 180 ml vody, dobře rozmícháme (hvězdicovitě od kraje), lze také "nakrájet" řádkově různě tuhou kaši hranou lžíce, podruhé kolmo na první směr. Znovu přivedeme pod pokličkou k varu středním plamenem aby rozpustná vláknina dobře nasákla vodou a viditelně zhoustla. Snížíme ohřev na nejmenší a vaříme celkem 20 minut. Po 10 minutách varu přilijeme 40 ml vody, zamícháme a necháme vařit do chvíle, kdy viditelně zhoustlá vláknina zbůsobí "mlaskání". Postupně přiléváme ještě asi 180 ml vody do požadované konečné hustoty (stopa po zamíchání na hladině zmizí). Je dobré poslední přilitou vodu ohřát, jinak je znatelná chuť samotné vody. Během celého vaření je potřeba odstraňovat zbylé otruby (žluté) a občasné větší černé drobečky (nad 3mm). Jinak by chutnaly hořce.
3
Na hotovou kaši přidáme volitelné položky. V tenké vrstvě je posypeme mákem. Nahoru nasypeme slunečnicová semínka a skořici. Kaši mícháme od kraje - vrstvu máku překryjeme od kraje vrstvou kaše. Dále zamačkáme horní vrstvu dolů po celém obvodu. Nakonec promícháme paprskovitě (hvězdicovitě) od kraje ke středu. Postupné míchání nejlépe rozmíchá mák, jinak zůstane ve shluku a je suchý při jídlu. Necháme ji chladnout 12 - 15 minut bez přikrytí. Kaše málo oschne. Někdy tvoří na hladině povrchové rýhy typické pro oves.
4
Poznámka autora receptu: Názvy: gomme (i rýžová), irish praiseach, oatmeal cereal, stirabout. BIO ovesné vločky jsou velmi citlivé na intenzitu ohřevu. Nutné volit nižší ohřev proti nadměrnému připalování. Nejvhodnější je nádoba se silným dnem. Poměr vody/vloček 7,8 - 8 ml/ 1 g. Při vaření bez pokličky bude kaše vysušená a ztuhlá. Jemné vločky vytváří vodovější složení, pouze hrubé ovesné vločky tvoří hrubší výsledek. Lze kombinovat v poměru 15 / 95 g jemných / hrubých. Volitelně lze začít přidáním 2 lžiček strouhaného kokosu pod mák. Kokos dosti zasytí místo slunečnice. Vločky s koncem trvanlivosti dřív než za 3,5 měsíce namočit na 18-22 hodin a skladovat v chladničce proti zkysnutí. Patrně jsou déle než 8 měsíců od balení a začíná jejich pozvolná změna.
5
Poznámka 2: České vločky je dobré kontrolovat na barvu - bílo-žlutá, světle žlutá. Pokud je žluto-hnědá nebo světle hnědá, je silné chemické hnojení (postřiky) rozeznatelné i podle zápachu. Následují zažívací potíže. Upozornění: V kombinaci s dalším jídlem během dne obsahujícím stejné množství krup je dosažena dolní doporučená hodnota příjmu vlákniny pro dospělého na den. Lze zkontrolovat podle výživových údajů na balení potravin. Jelikož jde o obilovinu s vlákninou, je nutné namočení předem, podobně jako u krup, rýže. Nutné vždy uvařit nebo opražit na sucho. Člověk nemůže jíst tepelně neupravené obilí, nemá potřebné trávicí enzymy. Kombinace lepek - laktóza (obilí - mléko apod.) jsou nejhorší kombinace pro trávení. Příkladem jsou ovesné vločky + mléko, kornout smetanové zmrzliny (složky mléka bez fermentace). Autor osobně opakovaně zažil neznámé střevní křeče, při zpětném pohledu z mléčné laktózy v kombinaci s lepkem. Z tohoto důvodu je vynechané mléko.
6
Poznámka 3: V nádobě se silnostěnným dnem lze ohřívat nalité namočené vločky s přilitou vodou 440 ml. Od začátku zahřívat nejsilnějším ohřevem za občasného míchání. Až do varu, kdy zhoustne vláknina za nejkratší čas. Poté postačí velmi mírný ohřev pro občasné zabublání a udržování při varu, po dobu 20 minut. Naředit dle požadované hustoty, např. zmizí stopa po zamíchání lžicí. Těsně před varem vznikne na hladině pěna z oligosacharidů. Po jejich rozpuštění, zmizí pěna během rozmíchání-konec varu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a…

Trojí sladká ovesná kaše

Trojí sladká ovesná kaše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Mák mletý Ovesné vločky Skořice - mletá Slunečnicová semínka Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Piškotová bábovka s kokosem

Piškotová bábovka s kokosem

Výborné buchty

Výborné buchty

Polévka z vepřových kostí s haluškami

Polévka z vepřových kostí s haluškami

Závitky s cibulovou náplní

Závitky s cibulovou náplní

Brokolicová žemlovka

Brokolicová žemlovka

Pekanový koláč

Pekanový koláč

Masové koule na zelenině

Masové koule na zelenině

Rychlý sváteční perník s náplní - i jako beránek

Rychlý sváteční perník s náplní - i…

Třešňové (višňové) muffiny / koláč

Třešňové (višňové) muffiny / koláč

Doporučujeme

25 minut
Houbová frittata s rajčaty

Houbová frittata s rajčaty

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

53
Fajnový mix na topinky a do salátů
Fajnový mix na topinky a…
52
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
46
Gurmánské pečené vepřové maso na pivě
Gurmánské pečené vepřové…
42
Rychlá buchta z kysané smetany
Rychlá buchta z kysané…
36
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem

Zajímavé články

Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
AHA.cz Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Trik této české absolventky funguje! Po škole získala práci snů

Trik této české absolventky funguje! Po škole získala práci snů

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Dana Morávková: Vypekl ji manžel!

Dana Morávková: Vypekl ji manžel!

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Další doporučené recepty:

Ovesná kaše s granátovým jablíčkem a javorovým sirupem
Ovesná kaše s granátovým jablíčkem a…
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Ovesná kaše s jablky, rozinkami a skořicí
Ovesná kaše s jablky, rozinkami a…
Ovesná kaše s ořechy a Grankem
Ovesná kaše s ořechy a Grankem
Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem
Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a…
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
  • Recepty.cz
  • Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact