• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
2.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: 70 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
7fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 110
      g ovesné vločky jemné
    • 940
      ml voda
    • 3
      lžička mák mletý volitelně
    • 2
      lžička slunečnicová semínka volitelně
    • 1
      špetka skořice - mletá volitelně

Postup přípravy receptu

1
Do sklenice o objemu 750 ml nalijeme 500 ml vody, nasypeme do ní vločky a necháme stát 12 hodin (přes noc) Další info níže. V teplých dnech je vhodné ponechat je v ledničce. Namočení v kovové nádobě při použití filtrované vody (snížený obsah chlóru) způsobí počátek kažení vloček.
2
Vločky přelijeme do kastrolu, sklenici vypláchneme 3x 1-2 lžíce vody, celkově 40 ml, nalijeme na vločky, protřeseme kastrolem, nebo rozmícháme. Ohřejeme nejmírnějším plamenem, až začnou vločky bublat. Dáváme pozor, aby se vločky u dna výrazně nepřipalovaly. Přilijeme 180 ml vody, dobře rozmícháme (hvězdicovitě od kraje), lze také "nakrájet" řádkově různě tuhou kaši hranou lžíce, podruhé kolmo na první směr. Znovu přivedeme pod pokličkou k varu středním plamenem aby rozpustná vláknina dobře nasákla vodou a viditelně zhoustla. Snížíme ohřev na nejmenší a vaříme celkem 20 minut. Po 10 minutách varu přilijeme 40 ml vody, zamícháme a necháme vařit do chvíle, kdy viditelně zhoustlá vláknina zbůsobí "mlaskání". Postupně přiléváme ještě asi 180 ml vody do požadované konečné hustoty (stopa po zamíchání na hladině zmizí). Je dobré poslední přilitou vodu ohřát, jinak je znatelná chuť samotné vody. Během celého vaření je potřeba odstraňovat zbylé otruby (žluté) a občasné větší černé drobečky (nad 3mm). Jinak by chutnaly hořce.
3
Na hotovou kaši přidáme volitelné položky. V tenké vrstvě je posypeme mákem. Nahoru nasypeme slunečnicová semínka a skořici. Kaši mícháme od kraje - vrstvu máku překryjeme od kraje vrstvou kaše. Dále zamačkáme horní vrstvu dolů po celém obvodu. Nakonec promícháme paprskovitě (hvězdicovitě) od kraje ke středu. Postupné míchání nejlépe rozmíchá mák, jinak zůstane ve shluku a je suchý při jídlu. Necháme ji chladnout 12 - 15 minut bez přikrytí. Kaše málo oschne. Někdy tvoří na hladině povrchové rýhy typické pro oves.
4
Poznámka autora receptu: Názvy: gomme (i rýžová), irish praiseach, oatmeal cereal, stirabout. BIO ovesné vločky jsou velmi citlivé na intenzitu ohřevu. Nutné volit nižší ohřev proti nadměrnému připalování. Nejvhodnější je nádoba se silným dnem. Poměr vody/vloček 7,8 - 8 ml/ 1 g. Při vaření bez pokličky bude kaše vysušená a ztuhlá. Jemné vločky vytváří vodovější složení, pouze hrubé ovesné vločky tvoří hrubší výsledek. Lze kombinovat v poměru 15 / 95 g jemných / hrubých. Volitelně lze začít přidáním 2 lžiček strouhaného kokosu pod mák. Kokos dosti zasytí místo slunečnice. Vločky s koncem trvanlivosti dřív než za 3,5 měsíce namočit na 18-22 hodin a skladovat v chladničce proti zkysnutí. Patrně jsou déle než 8 měsíců od balení a začíná jejich pozvolná změna.
5
Poznámka 2: České vločky je dobré kontrolovat na barvu - bílo-žlutá, světle žlutá. Pokud je žluto-hnědá nebo světle hnědá, je silné chemické hnojení (postřiky) rozeznatelné i podle zápachu. Následují zažívací potíže. Upozornění: V kombinaci s dalším jídlem během dne obsahujícím stejné množství krup je dosažena dolní doporučená hodnota příjmu vlákniny pro dospělého na den. Lze zkontrolovat podle výživových údajů na balení potravin. Jelikož jde o obilovinu s vlákninou, je nutné namočení předem, podobně jako u krup, rýže. Nutné vždy uvařit nebo opražit na sucho. Člověk nemůže jíst tepelně neupravené obilí, nemá potřebné trávicí enzymy. Kombinace lepek - laktóza (obilí - mléko apod.) jsou nejhorší kombinace pro trávení. Příkladem jsou ovesné vločky + mléko, kornout smetanové zmrzliny (složky mléka bez fermentace). Autor osobně opakovaně zažil neznámé střevní křeče, při zpětném pohledu z mléčné laktózy v kombinaci s lepkem. Z tohoto důvodu je vynechané mléko.
6
Poznámka 3: V nádobě se silnostěnným dnem lze ohřívat nalité namočené vločky s přilitou vodou 440 ml. Od začátku zahřívat nejsilnějším ohřevem za občasného míchání. Až do varu, kdy zhoustne vláknina za nejkratší čas. Poté postačí velmi mírný ohřev pro občasné zabublání a udržování při varu, po dobu 20 minut. Naředit dle požadované hustoty, např. zmizí stopa po zamíchání lžicí. Těsně před varem vznikne na hladině pěna z oligosacharidů. Po jejich rozpuštění, zmizí pěna během rozmíchání-konec varu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem

Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a…

Trojí sladká ovesná kaše

Trojí sladká ovesná kaše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Mák mletý Ovesné vločky Skořice - mletá Slunečnicová semínka Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ostrá pomazánka s pivem

Ostrá pomazánka s pivem

Ořešáci - ořechy v karamelu - bezlepkové

Ořešáci - ořechy v karamelu -…

Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Hromádkový smetanovo-tvarohový koláč

Perníková buchta s jablky

Perníková buchta s jablky

Marináda na králíka nebo kuře

Marináda na králíka nebo kuře

Spaghetti con polpettini

Spaghetti con polpettini

Čalamáda na špagety

Čalamáda na špagety

Svěží koláč s lesním ovocem

Svěží koláč s lesním ovocem

Domácí (plněné) rohlíky

Domácí (plněné) rohlíky

Doporučujeme

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

71
Cuketové lasagne
Cuketové lasagne
38
Norský dresing na zeleninové saláty
Norský dresing na…
32
Pasta / pesto z česnekových výhonků
Pasta / pesto z…
31
Dušené kotlety na paprice
Dušené kotlety na paprice
31
Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept
Suchá kaše cestovní …

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
AHA.cz Smutný konec Všechnopárty Karla Šípa: Končí mu smlouva!

Smutný konec Všechnopárty Karla Šípa: Končí mu smlouva!

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ofiny jsou zpět! Jaký typ bude hitem tohoto podzimu?

Ženy.cz Na slovíčko s teniskami: Dokonalá synergie stylu a pohodlí

Na slovíčko s teniskami: Dokonalá synergie stylu a pohodlí

Blesk.cz Reakce slavných na odvážný krok Něrgešové: Jsi kočka! A záplava srdíček...

Reakce slavných na odvážný krok Něrgešové: Jsi kočka! A záplava srdíček...

SportRevue.cz FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Ezoterické rituály na podzimní rovnodennost: Jak přilákat lásku a hojnost?

Další doporučené recepty:

Ovesná kaše s granátovým jablíčkem a javorovým sirupem
Ovesná kaše s granátovým jablíčkem a…
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Ovesná kaše s jablky, rozinkami a skořicí
Ovesná kaše s jablky, rozinkami a…
Ovesná kaše s ořechy a Grankem
Ovesná kaše s ořechy a Grankem
Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a javorovým sirupem
Ovesná kaše s vanilkou, mandlemi a…
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
Ovesná kaše tak, jak ji dělám já
  • Recepty.cz
  • Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact