Na polévku použijeme vývar, například ze silvestrovského ovaru, který jsme vařili dle vlastních zvyklostí. Já přidávám menší cibuli s vrchní slupkou, nové koření, pepř celý, sůl, větší stroužek česneku a kořenovou zeleninu, kterou nevařím po celou dobu vaření ovaru.
2
Do přecezeného vývaru pokrájíme část zeleniny, kdo nerad větší kousky, může jí rozmačkat vidličkou. Přidáme i trochu masa z ovaru, dochutíme solí, pepřem a česnekem. Kdo chce, může polévku doplnit o jednu nebo dvě na kostičky pokrájené brambory, které nechá uvařit ve vývaru doměkka.
3
Quinou, kterou nejprve propláchneme studenou vodou, necháme 5 - 10 minut ve studené vodě namočenou. Vodu slijeme a v poměru jeden díl quinoy a dva díly vývaru (používám vývar pro lepší chuť, ale dá se použít i osolená voda s bylinkami, česnekem...) vařím od bodu varu cca 15 minut, to stihne quinoa vstřebat všechen vývar a zaklopenou ji nechám po odstavení ještě asi 5 - 10 minut dojít.
4
Horkou polévku naléváme do talířů, dozdobíme bylinkami dle chuti, pokud jsme je nedali nakonec vaření do vývaru.
5
Quinou si každý může nabrat sám dle chuti, nebo ji přidáme do ovarové polévky rovnou, to záleží na chuti každého.