Postup závisí od toho, zda chcete mít v džemu kousky jahod a zda vám vadí semínka.
2
Omyté ostružiny a jahody poduste a krátce povařte. Pak rozmixujte a přepasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili semínek. Připraví vás to asi o pětinu až čtvrtinu váhy ostružin.
3
V případě, že chcete mít v džemu kousky jahod, nejprve poduste a rozmixujte ostružiny, propasírujte. Pak přidejte jahody a krátce povařte - pak můžete trochu rozšťouchat šťouchadlem na brambory.
4
Samozřejmě nemusíte pasírovat, pokud vám nevadí semínka, v tom případě stačí 800 g ostružin.
5
Přidejte kyselinu citronovou, vmíchejte želírfix a cukr.
6
Cukru dejte alespoň 500 g, záleží ale na vaší chuti a na kyselosti ostružin, takže můžete dát trochu víc.
7
Za stálého míchání 1-2 minutky povařte a plňte do čistých, suchých sklenic. Před zavíráním očištěte závity (pokud se je vám povedlo upatlat jako mně) a zavřete. Obraťte dnem vzhůru alespoň na 5 minut.