g
ořechy
směs líiskových, vlašských, pistácií a mandlí
2
lžička
skořice
1-2
50
g
čokoláda - mléčná
nastrouhaná
olej
na potření plechu
Postup přípravy receptu
1
Cukr nasypeme na pánev, přilijeme vodu a a med a za stálého míchání necháme rozpustit. Pak přidáme ořechy a necháme chvíli na plotně. Odstavíme a počkáme, až sirup zhoustne. Pánev vrátíme na plotnu a necháme sirup zkaramelizovat - ztmavnout. Pak přidáme skořici a čokoládu a ještě chvíli mícháme. Směs vylijeme na plech vymazaný olejem a necháme ztuhnout. Rozkrájíme nebo rozlámeme na kousky.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Aneta
|11. 5. 2012 21:26
Jasně, zpolymerizuje veškerej cukr na jeden tááákhle dlouhej řetězec. Ta konverze není 100%, nějaký cukr musí (ze základních zásad chemických rovnováh) zůstat volný a na ten už lidský metabolismus bez problému dosáhne. Tedy pokud neděláte karamel a'la uhlí, to už je pak jiná kapitola... Takže ne - karamel není dietní a už tuplem není dietní, když ho někdo nalije s čokoládou na ořechy
...takto připravuji ovesné vločky(bez skořice),je to lahůdka ;-)
Věra Pintrová Landsingerová
|12. 12. 2006 22:32
Já do karamelu dávám slunečnicová a dýňová semínka se skořicí .Čokoládou jsem to nikdy nevylepšila. Doporučuji pro dětičky jako přírodnější cukrdlátka bez "E"ček. Díky za tip.
Radka
|6. 12. 2006 20:41
Studovala jsem dietologii . Cukr přetavený v karamel je naprosto neutrální, jak jsem již psala, tělo ho bez jakéhokoliv využití vyloučí.
Simča Sládková
|3. 12. 2006 23:54
Radko - odkud máš tohle informaci? Docela mne to zaujalo....
Radka
|3. 12. 2006 13:32
Vypadá to zajímavě hlavně proto, že karamel projde naším tělem zcela bez povšimnutí, tzn. tělo z něj nebere žádný cukr. Určitě vyzkouším !
JitkaH.
|3. 12. 2006 11:17
Dělala jsem jen z vlašáků a z poloviční dávky,nenechala jsem rozpustit úplně na sirup,takže ořechy jsou oddělené od sebe,je to dobrota a i z pol.dávky je toho dost.A je to rychlovka.
Lidka Kábrtová
|2. 12. 2006 14:48
Simčo, možná by pomohlo dát k názvu receptu, že to je bezlepkové - pomohlo by to v orientaci všem, kdo podobné věci hledají.
Helena Hrušková
|2. 12. 2006 10:14
Stejně dobré, ale ještě daleko rychlejší je (zejména, když se někdo ohlásí, že přijde za půl hodiny na návštěvu) - zkaramelizovat na pánvi pouze ořechy a cukr. - Předchozí dotaz: ořechy se při loupání rozlámou většinou samy,proč s nimi něco dělat? - To je sice už jiná kategorie receptů, ale dělám ještě podobně pikantní ořechy: Opražit mírně na pánvi (lze přidat trochu másla) a potom zamíchat směs koření se solí (třeba grilovací...).
Simča Sládková
|30. 11. 2006 22:54
Lískové ořechy a mandle dávám celé, vlašáky buď na půlky, nebo na čtvrtiny. Jinak je tento recept vhodný i pro lidi, co musí držet bezlepkovou dietu - to jen pro informaci :-)))