Oddělíme bílky a žloutky. Bílky lehce osolíme a ušleháme s polovinou cukru. Žloutky našleháme se zbývajícím cukrem a horkou vodou. Smícháme dohromady a vmícháme mouku a ořechy (pokud jich bude více než 1/4 l, ubereme mouku v objemovém poměru 2 díly ořechů na 1 díl mouky). Upečeme v dortové formě, kterou vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo dno formy vyložíme papírem na pečení a stěny vymažeme máslem. Těsto je upečené, pokud se do těsta neboří prst (nebo vbodneme-li špejli, která zůstane po vytažení suchá). Dort přikryjeme utěrkou nebo pečícím papírem a necháme částečně vychladnout ve formě. Poté vyklopíme.
2
Zchladlý dort (lépe je upéci si korpus den předem) rozkrojíme na tři kola, pokropíme je alkoholem (zvláště prostřední díl), naplníme krémem a složíme. Lehce zatížíme, aby se srovnal tvar (například prkýnkem). Po ztuhnutí pomažeme krémem boky a obalíme je v nastrouhaných ořeších. Zbylý krém rozetřeme na horní plochu a dort ozdobíme. Můžeme rovněž posypat oříšky nebo ozdobit čokoládovými tvary.
3
Krém: konzervu slazeného mléka ponoříme do vody a vaříme 2 hodiny (1 hodiny v tlakovém hrnci). Po zchladnutí rozšleháme s máslem a herou. Chceme-li připravit krém s menším množstvím tuku, uvaříme kaši z pudinku, lžíce mouky a karamelového mléka: cukr pokropíme vodou, dáme zkaramelizovat, poté rozvaříme s částí mléka a přidáme zbývající mléko s pudinkem a moukou. Zchladlý krém rozšleháme s máslem a herou.
Mila Di, jen davam maslo, abych udelala ten karamel z toho kondenzovaneho mleka, viz Vas recept, ale do toho 'kavoveho testa' uz pak ne. A to Amaretto jen naliju na ten korpus pred zdobenim, pak je to cele takove 'mokrejsi' coz my moc radi, ale to zalezi na kazdem, ze jo :-) Jedine, coz je skoda je, ze to Amaretto a ta kava zpusobuje to, ze je to nevhodne pro deti, ale mama si take musi obcas smlsnout! :-D
Di -
|1. 12. 2009 22:25
Ten krém je zajímavý nápad. Žádné máslo, Michaelo? Nebo to špatně chápu?
Michaela Rossi
|1. 12. 2009 22:11
Je to jedno kolik novych receptu na dorty vyzkousim, porad se stejne budu vracet jen k tomuto! Ja po upeceni nasaknu korpus Amarettem trosku a misto pudingu davam namocene do kavove vody a rozdrolene piskoty a az pak na to naleju ten karamel z kondenzovaneho mleka. Je to ale uplne jedno jak si tento dort kdo upravi, protoze at delate co delate, spatny krok neni (podle meho nazoru) mozne ucinit a oblizovat se budete - a vsichni ostatni, co jej okusili- az za usima! :-) Di, jeste jednou moc diky! Jak jsem jen bez tohoto receptu mohla predtim zit? :-D
Di -
|25. 11. 2009 09:08
Tak to jsem moc ráda. Tak trochu se chlubím cizím peřím, od toho znám těsto, od jiného krém, jen jsem to dala dohromady. Tak ať se povede i ten další.
Marie Šindelová
|25. 11. 2009 08:10
Pekla jsem ho na babiččiny narozeniny a měl velký úspěch.Další narozeniny slavíme za 14 dní a mám si ho zopakovat,abych prý nezapomněla:).
Di
|19. 2. 2008 15:33
Také bych se přimlouvala za elektrický ruční šlehač, který má rovněž hnětací metly. Můžete s ním šlehat či zadělávat těsta včetně kynutých, míchat krémy i pomazánky. Tomu mému už je téměř čtvrtstoletí a stále funguje (jen jednu metlu jsem musela po zlomení dokoupit).
Hela -
|18. 2. 2008 22:49
Markétko, pokud budete poprvé malé péct dort, určitě vás v životě ještě pár dortů čeká. Asi by bylo nejlepší, kdybyste si nějaký šlehač pořídila. Já osobně bych vám doporucovala elektrický ruční, nezabírá místo a využití je široké. Jinak si budete muset pořídit nějakou šlehací metlu nebo se zeptejte v domácích potřebách, existuje teď spousta různých udělátek. Fantastická na šlehání je i taková jakási poklička s držátkem se spirálou kolem dokola.
Di
|17. 2. 2008 22:22
Markéto, krém můžete udělat jakýkoliv jiný, klasický máslový s pudinkem, kávový (to ale není pro malé děcko) nebo do krému přidat rozpuštěnou čokoládu (ledové kaštany) či kakao. Pečte tak dlouho, až se do dortu nebude bořit prst nebo ještě lépe, až do něj bodnete špejli a vytáhnete ji suchou. jak ovšem našlehat piškot, když nemáte šlehač, vám ale bohužel neporadím. Nevím, zda by to šlo mixerem. U ás doma vždycky nejaký šlehač byl.
marketa
|16. 2. 2008 15:30
budu pect poprve v zivote dort male na narozeniny a tento jsem hledala jen si myslim ze to bude asi hodne sladke ten karamel co?da se udelat jiny krem?a jak dlouho mam co pect?hlavne mam jen tycovy mixer braun a nevim jak udelam ty bilky:(
Di
|22. 1. 2008 09:08
Už se pyšním a nafukuji.
Michaela R.
|22. 1. 2008 06:53
Mockrat dekuji za tento recept, vcera jsem tento dort pekla na manzelovy narozeniny a byl opravdu vytecny. Koncem tydne ho budu pect znova. Prej musim!
Helena K.
|6. 1. 2008 10:10
Já osobně do žádného krému nedávám umělý tuk,zásadně jen máslo.Má to "domácí" jemnou chuť a tudíž nechutná jako ty kupované dorty,kam dávají jen umělé tuky.
Olga
|12. 11. 2007 18:44
Túto tortu som robila teraz v piatok s dcérou,vnúčik mal 3 roky.Urobili sme ju poschodovú s karamelovým kremom zo salka,ten je výborný dali sme do neho ešte višne .boky sme obalili marcipánovou hmotou a celé poliali cokoladovou polevou.Bola veľmi pekná aj na pohľad aj chuťovo,všetci si chválili.
Táňa K.
|16. 2. 2007 21:27
Vyzkoušeno, snědeno, pochváleno.:-) Velmi lahodná kombinace ořechů, máslového krému a čokolády. Určitě zase zopakuji.
marie chocholová
|7. 2. 2007 17:16
Zajímavé,učitě moc dobré,něco takového právě potřebuji.A ohledně toho krému-já dávám na 1 salko 1,5 másla,není to tolik sladké!
Vlasta Vejvodova
|7. 2. 2007 11:42
Ja pecu dort priblizne 3/4 az hodinu na 180 a pak po 15 min.to ztahnu na 160 stupnu,aby se dobre propekl.
Dagmar
|7. 2. 2007 10:55
Recept vypada dobre hned ho vyzkousim,ale myslim si ze pani mohla uvezt pribliznou dobu peceni a teplotu pro zacinajici pekarky.
Ester S.
|19. 1. 2007 14:55
Tak som robila tento dorticek, je vynikajuci! Cesto bolo uzasne, krasne slo prekrojit na tri casti. Ja som este do jednej vrstvy pridala piskoty spojene pikantnym lekvarom a namocene v rumovej kave - to len pre osviezenie, lebo inac je torta dost sladka. Ale to nevadi, to my radi:)
Ester S.
|14. 1. 2007 18:28
Dakujem za recept orechoveho korpusu v kombinacii s karamelovym kremom zo Salka, to som prave hladala! Na vymiesanie karamelu vznikleho varenim 1 plechovky Salka podla mojho nazoru staci 250 g masla (eventuelne Hery, ked chce clovek setrit). Uz som to robila aj s 200g masla, kedze som viac uz nemala, a stale to bolo lahodne.
mílinka
|15. 12. 2006 19:22
Děkuji, teď už je mi to úplně jasné, ukládám do oblíbených a vyzkouším.
Di
|15. 12. 2006 06:18
Mílinko jde o dvě varianty krému. může být buď pouze ze salka a tuku nebo (!) z tuku a karamelové pudinkové kaše - pak stačí tuku zhruba o 100 g méně, pudinková kaše je objemnější než salko. V surovinách to asi není úplně jasné, ale snad je to zřetelnější v popisu přípravy krému. Nebo myslíte, že by se text měl nějak upravit?
Mílinka
|14. 12. 2006 18:32
Jsem nějak zmatená z tuku do krému. Proč je tam uveden několikrát? A proč bych 50 g Hery měla případně nahradit 150 g másla?