Odměříme decilitr vlažné vody. Droždí do toho rozdrobíme a nesmíme zapomenout na jednu lžičku cukru. Zamícháme a necháme vzejít.
3
Těsto stvoříme takto - tři vrchovaté hrnky celozrnné žitné mouky a tři hrnky hladké pšeničné bílé mouky, k tomu 4 lžičky soli a stejné množství chlebového koření - pokud nemáme, Láďa Hruška doporučuje nahradit alespoň drceným kmínem.
4
Promícháme a přidáme vzešlý kvásek. Nakonec ještě musíme nalít půl litru vlažné vody. Nyní vytvoříme těsto, ze kterého utvoříme jednoduše bochník.
5
Bochník necháme 45 minut kynout v míse. Po této době bochánek vyklopíme na vál a do těsta přidáme nahrubo nadrcené ořechy. Bochánek rozdělíme na 2 části a opět necháme odpočívat opět těch 45 minut.
6
Pečeme v troubě vyhřáté na 225 stupňů. Po cca 5ti minutách oba chleby potřeme vodou a teplotu snížíme na 175
7
stupňů. Dále pečeme přibližně hodinu, krásně do zlatova.