mi ho pečeme na vánoce každý rok vždycky zmizí jako první :-) ale nám se poved uplně skvěle 8-) :-)) pečeme ho vždycky s mámou a mi máme tajnou přísadu a tou je láska <3 :-D
Když nechceš hnidopizit, tak nehnidopiz!
Mám recept na úly podobý - 210 g mletých ořechů a 200g močkového cukru a 1 vajíčko a funguje skvěle. (http://rodina.cz/scripts/recepty/mujrecept.ASP?id=166&from_fid=282&from_kid=0) .Tento zde uvedený mi připadá jako obdoba pro ty, kdo nechtějí požít syrové vejce. A neboj se, ořechy jsou strašně mastné, po vyschnutí drží úlky super.
Přemýšlím tento recept vyzkoušet ale zajímalo by mne jestli ty sypké suroviny smíchané pouze s rumem dobře drží pohromadě. Hlavně když se to několik dnů odleží a trochu to vyschne tak jestli se to v rukách nerozpadává. Není tam nic lepkavého (tuk, máslo) co by to mohlo držet pohromadě. Bez toho másla mi to připadá, že to těsto by mohlo být tužší a neměknoucí tolik v teple mimo lednici o což mi mj. jde.
tyto úlky dělávám dlouhá léta. Je dobré nechat těsto do druhého dne, spojí se a nelepí se do formičky. Pokud by i tak se těsto lepilo do formičky, lehce "máčím" formičku do strouhaných piškotů, stejně jsou piškoty v těstě.
Díky za recept, dnes jsem hnízda/úly dělala vůbec poprvé, tak snad budou mít úspěch. Pokud by byl někdo neználek a dělal úly poprvé jako já a měl problémy s vyklápěním z formičky, tak radím formičku "vystlat" jednou vrstvou potravinové fólie, nejlépe ji zvenku formičky zagumičkovat, ať drží a nemusí se upravovat po každém úlku. Úlky jdou přes fólii krásně vytáhnout.
Vazeni, nechci hnidopizit, ale jedina VOSI hnizda ( pecena!!! ) se tady objevily az 16.1.2008 => " Vosi hnizda z brambor ". Vse ostatni jsou nepecene VCELI uly i podle tvaru formicky anebo jejich variace.
kdyby ste nahodou nechteli bo nemeli rum da se tam dat i smetana..a je to taky mooc dobry :o) a dobry tj taky obaleny w kokosu:o) a kuju za recept :o)
Tiež robím osie hniezda z týchto ingrediencií, naviac však dávam do cesta trochu masla, prípadne Hery, asi vo veľkosti orecha. S tými lineckými kolieskami je to výborný nápad. Vďaka.
Taky děkuju, paní Airan.:-) U nás to bývá, paní Jano, úplně stejně, nikdo nechce jíst tvrdé suché piškoty, proto spodek přiklápím ještě ve formičce kouskem ořechového těsta. Vyklepávání z formičky je pak bez pevného spodku obtížnější a hnízda se můžou trošku zbortit. Obvykle ale stačí výsledný tvar dotvarovat rukou. A udělat místo hnízd kuličky taky není špatný nápad. Ať tak nebo tak, hlavně že je pak co mlsat.:-))
Za nápad s upečenými lineckými kolečky taky děkuji. Vosí hnízda na vánoce být MUSÍ i kdyby čert na koze jel, to mi rodina neodpustí, ale přitom všichni snědí jen vršek a piškoty odkládají, pacholci :-). Jednou jsme měli "vosí hnízda" vůbec bez podkladu - ať jsem dělala co jsem dělala, nešla mi hnízda z formiček vyklápět, ač je dělám každoročně. Nakonec mě to naštvalo, z hmoty jsem nadělala kuličky, naplnila jako vosí hnízda a trochu do toho tvaru jen zformovala. Spodek sjem splacatila a omočila v čokoládě, aby stály. Měla jsem ten rok přes všechno vztekání velký úspěch.
Tanicko, dalsi bezva recept, diky:-)) Dekuji taky pani Katarine, ten napsad s lineckym testem se mi moooc zamlouva, piskot je moc tvrdy a tohle budou urcite NOBL HNIZDA:-)))
Ja tam dávam kávový krém, namiesto rumu dochucujem sparenou mletou kávou, a špičky namáčam na záver v čokoláde. Ono to potom pekne stečie. Namiesto piškót vykrajujem kolieska z lineckého cesta, ktoré si urobím pri pečení lineckých zlepovánok. Je to môj obľúbený vianočný recept.
Tohle těsto dělala naše maminka, jen místo rumu ho zadělávala mlékem.
Nedávají, těsto je jen z ořechů, cukru a rumu. Je to křehčí než těsto piškotové, ale moc dobré. Piškoty se nakonec přiklopí na spodek hnízd.
Do toho testa se nedavaji piskoty?