Vše uhňácáme do hmoty, vysypáváme formičky cukrem, naplníme těstem (síla stěny asi 2 mm) a vyklepneme.Necháme je do druhého dne zaschnout.
2
Druhý den plním vařeným krémem a "zavíráme" předem upečenými kolečky z lineckého - lze použít i piškoty, ale je to dost sladké.
3
**Tučňáci:** pokud chceme, můžeme část úlů zešikma namočit do čokoládové polevy (světlá zůstane tak 1/3, která tvoří úzký oblouk nad spodním okrajem) a hned – než poleva zaschne – přilepíme ze stran po půlce mandle jako křidélka a kousek kandované třešně jako zobáček. Po zaschnutí čokolády namalujeme bílou polevou očíčka a máme tučňáky.
4
**Vařený krém:** vejce + cukr šleháme ve vodní lázni metličkou do zhoustnutí. Trvá to i 1/2 hodiny! Po prochladnutí - teplota lidského těla - přidáme kousky másla - a opět šleháme. Až se máslo spojí s vaječným základem, můžeme např. přidat kakao, rum, mleté oříšky... Krém má tu výhodu, že pěkně utuhne a taky že vejce bylo tepelně upraveno a není tedy "zdravotně nebezpečné"
5
**Poznámka: ** vzhledem k tomu, že používáme vařený krém se tyto úly nekazí, takže se mohou klidně dělat i dříve.
Super nápad!! Už jsem viděla hodně variant z úlů, ale tučňáčky ještě ne :-))
Kuchařka on-line
|24. 12. 2006 08:57
Opraveno.
Simča Sládková
|23. 12. 2006 23:53
Bramborko - to jsem ráda, že krém vyhovuje. Také s ním plním košíčky a to do krému namíchám nasekané zbylé mandle a ořechy, kandované ovoce a rozinky a třeba i drobky z cukroví - a to dávám do košíčků.... Jen upozornění: na množství úlů z 1 vejce stačí krém také z 1 vajíčka !!!! To množství ze 4 vajec je na dvojitou dávku úlů a košíčky z 400g mouky. (Přidala ho sem Kuchařka on-line z jiného mého příspěvku a tam bylo uvedeno množství na více cukroví.)
bramborka
|23. 12. 2006 13:14
Simčo děkuji za recept na krém,letos jsem udělala jen tenhle "základ".Sice dřina při vaření,ale stojí to za to.Krém je suprově hustý,do jednoho cukroví jsem do krému přidala ořechy,do jiného kakao.Vážně skvělý,už nebudu dělat jiný.Děkuji a přeji krásné vánoce.
Simča Sládková
|22. 11. 2006 00:32
Vařený krém, o který tu žádala Bramborka je uveřejněn tady: http://recepty.atlas.cz/zajimavost.asp?id_zajimavost=JNNONPR5 - asi v půlce textu. Proto jsem sem recept nepsala...
Andra
|13. 11. 2006 10:55
Úliky sú u nás veľmi obľúbené. Plním ich krémom z masla a nutely, ochuteným koňakom (prípadne rumom).
Zdeňka
|10. 11. 2006 13:10
Tučňáky dělá každý rok dcera,moc ji to baví a jsou ozdobou každého talíře s cukrovím.Odpůrci syrových vajec si musí udělat úlky z jiného těsta.