Jednoduché, ingrediencí pomálu, ale chuťově výborné! I druhý den jsou jako čerstvé. Vřele doporučuju vyzkoušet, hned se vám vybaví vánoce ;)
Momentálně dělám Marokánky ze smetany. Dříve jsme vařila bešamelovou kaši z másla, mléka a mouky, ale tyhle mi připadají jednodušší. Také přeji hezký den
Paní Di,již jsem se zorientovala,recept jsem našla a také mne zaujal.A po Vašem doporučení na Vánoce také zkusím.Ještě chci dodat,že náplň podle zde uvedeného receptu je také měkká,v podstatě je to ořechový sníh.Děkuji Vám za informaci a přeji pěkný den.A ještě něco,najdu zde recept,podle kterého pečete marokánky?
Panní Anno, dívala jste se sice dobře, ale na jiný recept Sladké mušle od paní Kovářové jsou skutečně z lískového těsta. Já měla na mysli Mušle od Vlasty Vencové, což je opravdu vánoční pečivo - a výborné: doma je vyžadují společně s marokánkami jako jediné, které prý mám na Vánoce péci. Moje vykrajovátko má v průměru 6 cm. po vykrojení se těsto trochu smrskne a pečením nabude, takže výsledkem je malý kousek. Spoj u tak malého cukroví samozřejmě nedrží, ale náplň nevytéká (dávám pouze ořechy, cukr a vajíčko místo zde uvedených 2 bílků, náplň je měkčí), takže se mušle pootevře, ale to již bylo řečeno.
Já a myslím že i Di jsme měli na mysli mušle jako tvar pečiva, nikoliv zde uvedený recept. Já je dělám z velmi podobného lineckého těsta jako je uvedeno zde. A je pravda, že takto připravená náplň v těstě nabyde.
Chci upozornit,že náplň do šátečků je dost řídká,tudíž udělat váleček a plnit není možné.Také asi vykrajovátko není pro tento recept vhodné,náplň dost pečením nabude a nevím,zda byspoj udržel.Kdysi jsem podle podobného receptu pekla tzv.zelné hlávky,u nich se spojovaly všechny cípky jako koláče,na plech se pokládaly spojem nahoru a protože ořechová náplň pečením naběhla,spojení těsta se mírně pootevřelo a koláček připomínal zelnou hlávku.Také efektní a dobré.Dívala jsem se také na recept mušle,ale tam je použito lístkové těsto.Nebo jsem se špatně dívala,Di ?
Chtěla bych se dámy podělit o jednu fintu....víte jak se dělá "italské ravioli"?...Jeden plát těsta se vyválí a pokladese na něj vždy kousek od sebe lžička náplně, pak se přikryje druhým plátem těsta a místo kde je kupička se přimáčkne jemně malou skleničkou(jako by jste to chtěli vykrojit) ale nedokrojí se a pak se jen rozřezává na čtverce. Tak s cukrovím dělám to samé, akorát, že to kolečko opravdu vykrojím a okraje jemně přimáčknu vidličkou, pak je to podobně zubaté, jako s těmi "falešnými zuby"...:-)) nevím, zda mi budete rozumět, ale pokud ano, zkuste to s cukrovím..:-))
Něco podobného také dělám, ale z náplně "ušulám" váleček, položím na čtvereček těsta a spojím jen dva protilehlé cípky. Vypadá to pak jako mimiňo v zavinovačce..:-)))
Děvčata, já mám "zuby" tří velikostí, nejmenší jsou tak malé, že po upečení je z mušliček drobné cukroví (pokud ovšem neděláte centimetrové dortíčky). Kolečka sice zavírám, ale mnohá se stejně pootevřou. S tímto udělátkem, které mi někdo popsal jako zuby, což jsem použila dál, se mi pracuje moc dobře - nejvíce bych asi ocenila ne vykrojování, ale právě uzavírání pirožků všech velikostí.
Naprosto souhlasím s Helou, formičky jsou hodně veliké, jdou z toho dobře různé plněné kapsy jako hlavní chod, povidlové taštičky a pod., ale na cukroví by byla potřeba ještě menší velikost.
Di, nazývat to vykrajovátko falešné zuby mě nikdy nenapadlo, ale je to fakt trefné! Ale dovolim si tvrdit (protože jich mám sadu všech velikostí) že žádné není tak malé, abych ho použila na vánoční pečení. Jsou vynikající na plnění všech běžných rohlíčků, kapsiček atd. sladkých i slaných.Tenhle recept taky znám jako mušle a dělám je jako přehnutá kolečka. Ale nezavírám je celá, nechávám náplň koukat a právě to je na nich hezké! Někdy se na tu náplň ještě přilepí po upečení stříbrná kulička "jako že ta perla".
Pro Di, ty falešné zuby fungují ? Poždé váhám s nákupem, že jsou to vyhozené peníze a pak při pečení ,když se to rozjede, nadávám.Dík
Recept tu vlastně už je pod názvem Mušle - jen náplň je malinko jiná. Nedělají se ovšem čtverečky, ale kolečka. Jde to docela dobře, zvláště máte-li k ruce vykrajovátko, které zároveň pirožek spojí a přitiskne (vypadá tak trochu jako falešné zuby!).
Takže děkuji za popis, určitě vyzkouším, ale 4 x 4, možná i větší, u nás by tyto titěrnost totiž stejně jedli po dvou.
Odpověď Anonymovi-ne nemůže,ale není to špatné.Je to výborné vánoční cukroví,recept jsem před lety získala z jednoho časopisu,tam získal tento recept prvenství.Přiznám se,že poprvé jsem udělala pár čtverečků 3x3,ale další o 1 cm větší.S tou nádivkou to není problém,je to vlastně ořechový sníh,a když se spojují dva rožky,náplň tzv.ustoupí k dalším cípkům,ale nevyteče,dokonce ani při pečení.Vloni se mnou pekla toto cukroví 10letá vnučka,ta ale plnila čtverečky 4x4 cm.
Teda klobouk dolů, jestli tohle opravdu děláte, to je opravdu šílená piplačka. O chuti nediskutuji, tohle nemůže být špatné.
Vážený anonyme,je to skutečně tak,rozválené těsto se krájí na čtverečky 3 x 3 cm.Je to titěrná práce,ale výsledek stojí za to.Toto vánoční pečivo dělám několik let.
Proboha, jak mám naplnit a ještě překlopit a spojit čtvereček 3x3 přes náplň ? Schválně si vystřihněte čtvereček 3x3 a uvidíte sami.