Je to trvanlivé? :D
Jarka, veď práve to, že chutí :)))) Pokiaľ v tom nie je varená mrkva, tak mi chutí bohužiaľ všetko:))))
Terčo, je to jedno a chutí naozaj dobre. A najhoršie je, že chutí všetky jedlá. Kto sa má na ty dobroty pozerať, musíme to vyskúšať. :o) Ja viem, že ste zapálena kuchárka a tohto si cením najviacej i kedže neviem ako ste stará či pardon - mladá, tenká či hrubá. Prajem vel´a gastronomických úspechov. :-)))
Jarka, stačilo:))) Ja poviem koláč, vy cukroví, nie je to jedno ? Podstatné je, že to chutí :)))
Tak dobře, Terezko, budeme si psát. Děkuji vám za osvětlení slovenských pojmů - tuto řeč mám ráda. U mne zůstává buchta buchtou, koláč koláčem a cukroví cukrovím. To bychom také mohli třeba palačinku nazývat bramborákem atd. Rozvážná jsem až moc, úsměv a optimismus mám na rozdávání a co se týká nervozity - je mi cizí, jsem totiž doma.Přeji Vám příjemné pečení vánočních koláčů a hodně úspěchů v kuchtění.
prosím můžete mi paní Terezko poradit? Co je to Gríska, palmarin, klinček (mleté), zvyšky těsta. Opsala jsem si recepty, které byly psány slovensky a s těmito výrazy si nejsem jistá. Nezlobte se,že takle otravuji.
Milá Jarka, po slovensky sa povie koláč, rezy , po česky poviete cukroví, buchta a alebo akokoľvek inak. U nás tomu proste cukroví nepovie nikto. A keďže píšem po slovenky, používam slovenské pojmy. Prajem vám pekné pečenie a trocha rozvahy. A hlavne úsmev, ten nestojí nič a poteší :)))
To snad nemyslíte vážně!!! Terezka jako autor žabomyších válek ?Pokud si dobře vzpomínám tak Terezka se VŽDY snaží urovnat jakýkoli spor a každému poradí a vůbec - nepletete se trochu?Terezko děkuji za změření plechu, recept jsem našla po mamince a je stejný jako ten tvůj.
Ahoj Terezko, někteří lidé jsou nějak stále více nervózní, a to ještě ani nezačal pravý vánoční shon. Já tuhle sladkost také znám, dělávala ji moje maminka. Prostě se upeče koláč, rozkrájí se a je z toho cukroví. Jak se recept šíří, mění se jeho složení: někdo dává více vajec, někdo méně, jiný více oříšků, a my si tak alespoň mužeme vybrat, co by nám lépe vyhovovalo.
No tak Terezko, aby bylo jasno, Vy si pletete jablka s hruškama. Já v tomto receptu nemluvím o koláči, ale o cukroví s úplně jinou gramáží - to za prvé. A za druhé tam není použita ani polohr. mouka, ani prášek do pečiva, ani sníh ze 6 bílků. Tento koláč musíte prezentovat na jiném místě a neplést ho do zde uvedeného cukroví. A co se týká žabomyších válek (jak uvádíte), tak Vy jste toho zářným příkladem. Zamyslete se nad sebou.
Jarka, tie naše sa režú krásne, sú vláčne a rozhodne sa nedrolia. Ak sa nezjedia skôr, pretože na Vianoce je tých koláčov dosť, ani po pár dňoch nie sú suché a drobivé. A cholesterol ? Mám ho v norme, napriek tomu, že vajcia zbožňujem. Ono je to tak, že cholesterol obsahujú aj iné veci, nielen vajcia, a cholesterol si organizmus vyrába aj sám. Ak máte poruchu spracovávania cholesterolu, tak ho budete mať vysoký, aj keď žiadny v potrave nepríjmete. Poleva sa krásne rozotiera, pretože na horúcom koláči sa pekne rozteká.
Tak holky, já jsem z Opavy a tohle cukroví, přesně jak je popsáno, i s polevou ze tří syrových žloutků vleze na plech 31x38 cm. Pouze to opravdu nemohu mazat na horké, protože to schne pod rukama a tvoří se pak hrbolatý povrch. Nechci totiž použít až 6 žloutků, jak píše Terezka (cholesterol atd.).Také polohrubá mouka může zapřičinit drobení řezů-hlavně při krájení.Chce to docela ostrý a tenký nůž. Je to můj letitý osvědčený, ale také převzatý recept. Tak hodně zdaru a ať vám všem chutná :-))
Helenka, vidíte, to je názorný príklad toho, aké smiešne sú tie žabomyšie vojny o autorstve receptu a opisovaní. Ako som spomenula, ten koláč piekla už babička, odkedy mi pamäť siaha, ale ani netuším, odkiaľ mala recept. Vy ho máte tiež, ktovie odkiaľ. A teraz sa máme prieť, kto je autorom ? Veď to nikto nevie. Hlavná vec, že chutí, nie ?
Hi, hi, hi... tak som šla ten plech odmerať, lebo oni fakt sú rôzne. Tak tie moje plechy sú 30x38 cm ( vnútro, teda úžitková plocha ). Ešte som zabudla napísať, že do polevy pridávam kávovú lyžičku oleja, lepšie sa potom reže. Marcelka, počítaj s tým, že poleva musí zaschnúť, takže aspoň 24 hod peč dopredu. Ak začneš rezať a poleva bude vnútri ešte tekutá, musíš počkať. Tento koláč sa stal u nás vianočným, máme radi orechy a pečiem ho 2 dni pred štedrým dňom. Vďaka orechom nevyschne. U nás síce nevyschne nič, nestihne :)))
Terezko prosím, na jak velký plech ? Neumím to nikdy odhadnout. Děkuji
já mám recept trochu jiný, ale ten od Terky pro jistotu ukládám..:-))
Terezko, jsem z přesně opačného konce bývalé republiky a recept mám přesně stejný jako vy!
Terezko moc děkuji, toto jsou totiž přítelovi nejoblíbenější řezy a já nevěděla jak se dělají... asi ho o víkendu po náročném vánočním úklidu překvapím :-)
Ja vylievam polevu na horúci koláč, rozotriem a nechám zaschnúť. Nepečiem ju. Takto to robila ešte moja babička. Vyšľahám 210 g masla, 210 g práš. cukru do peny, pridám 210 g mletých orechov, 120 g polohrubej múky , 1 prášok do pečiva a sneh zo 6 bielkov. Rozotriem cesto na plech a upečiem. Na horúci koláč ihneď po vybratí z rúry nalejem polevu vymiešanú z 250 g práš. cukru a 6 žĺtkov.
Terezko a poleva je ze syrových žloutků nebo se tepelně ta poleva zpracovává.....
Robím podobne, len do cesta dávam sneh z bielkov a žĺtky potom dám na polevu.
Jen se ujišťuji, ta poleva je syrová? ta se už nepeče?
Šmankote...tak tohle miluju...co milým, sobě to dopřeju...:-)))))
su vynikajuce....mamicka ich pecie roky rokuce a volame ich jarne rezy...asi pre tu zltkovu polevu....doporucujem