g
ovesné vločky
mleté nebo rozmixované, nasucho opražené
70
g
polohrubá mouka
160
g
cukr krupice
1
ks
vanilkový cukr
0,50
ks
prášek do pečiva
6
lžíce
olej
6
lžíce
vlažná voda
pečící papír
Krém:
250
g
máslo
změklé nebo máslová Hera
1
plechovka
kondenzované mléko
slazené (Salko), lze i karamelové
80
g
mleté vlašské ořechy
2
lžíce
hnědý rum
+ na pokapání korpusu, do krému
Dohotovení:
100
g
mleté vlašské ořechy
1
ks
vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
1
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, ořechy, vychladlé vločky, mouku s kypřidlem a vše dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků a těsto nalijeme na připravený plech, kde ho rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dorůžova cca 20 minut - vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout.
2
Změklé máslo vyšleháme se Salkem, pak vmícháme mleté ořechy a rum. Pokud bylo Salko hodně řídké, můžeme přidat ještě trochu ořechů nebo mleté piškoty, ale buchtu budeme nechávat proležet, takže se krém vstřebá z části do korpusu, který je i tak, před potření krémem, dobré pocákat rumem nebo hotovou kávou.
3
Dohotovení:
4
Mleté ořechy nasucho opražíme v pánvi dorůžova a ke konci pražení do nich vmícháme vanilkový cukr. Pak necháme vychladnout a posypeme jimi krém.
5
Řezy necháme v chladnu proležet přes noc. Pak krájíme na dílky a podáváme.
6
Místo ořechů můžeme část řezů posypat kvalitní nasekanou čokoládou.
7
Krém je dost sladký, a tak těsto není nutné příliš sladit, záleží na chuti každého.