g
máslo
z burských oříšků (nebo 150 g vlašských ořechů)
1
ks
vejce
5
lžíce
voda
sůl
Krém:
1
ks
šlehačka
400
ml
mléko
1
balíček
vanilkový pudink
1
lžíce
polohrubá mouka
cukr
podle chuti (částečně může být i vanilkový)
pistácie
sekané nebo vlašské ořechy
Postup přípravy receptu
1
Z přísad vypracujeme těsto - pokud použijeme vlašské ořechy, rozsekáme je v mixéru, až vznikne kompaktní mastná hmota - oříškové máslo. Přidání soli se nebojte, bez ní je těsto "hluché". Necháme odpočinout v lednici. Větší formičky (lodičky, košíčky apod.) vymažeme tukem a vyložímě těstem (nerozvalujeme ho), aby vznikla prohlubeň. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C cca 15 minut. Na krém uvaříme z mléka, pudinku, cukru a mouky kaši, kterou necháme zchladnout (během chladnutí ji prošleháváme, nejlépe elektrickým ručním šlehačem). Ušleháme šlehačku - na nejnižší obrátky šlehače, tak se nám dobře provzdušní a našlehá. Pak opatrně po částech zašleháme prochladlý pudink. Hmotu ozdobně nastříkáme do lodiček a posypeme nasekanými oříšky.
2
Chceme-li mít cukroví křupavé, podáváme hned. Dáváme-li přednost proleželému moučníku, necháme alespoň 2 dny uležet.