ml
sušené ovoce
jablka, broskve, hrušky, meruňky, švestky - pokrájené
5
ks
celer
stonky - jemně nakrájený
4
stroužek
česnek
rozetřený
3
ks
cibule
nakrájená nadrobno
4
lžička
šalvěj
sušená
1
lžíce
majoránka
sůl
pepř mletý
125
ml
lískové oříšky
upražené - sekané
3,50
l
žemle
nakrájené
375
ml
masox
kuřecí nebo zeleninový
Postup přípravy receptu
1
Ve větší pánvi rozpustíme polovinu másla; přidáme ovoce, celer, česnek, cibuli, koření, sůl a pepř a za častého míchání dusíme asi 15 minut. Do větší mísy dáme nakrájené housky a smícháme s podušeným ovocným mixem. (Můžeme připravit, až sem den předem, dát do ledničky.)Posypeme oříšky. Rozehřejeme zbytek másla a smícháme ze 1/4 litrem vývaru, a nalijeme opatrně na nádivku; lehce promícháme, a přendáme do vymazaného pekáčku. Přikryjeme a pečeme při teplotě 190 °C 30 minut. Vyndáme z trouby, zamícháme zbylý vývar a dopečeme nepřikryté dalších 10-15 minut.