Drobně nasekanou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájené brambory, osolíme a zaprášíme oběma druhy papriky. Chvíli restujeme, zalijeme vroucí vodou a vaříme až jsou brambory měkké. Nakonec polévku zahustíme moukou dohladka rozmíchanou ve smetaně.
Taky bych měla ráda ten recept.Naše tetička na Moravě nám to jako dětem vařila,moc na to vzpomínám,ale recept neznám.Máš pravdu,vypadalo to nevábně,ale dobrý.Když se o tom zmíním,tak to nikdo nezná,jsi první po mnoha letech,kdo mi to připomenul :-)
Marus
|24. 2. 2013 12:27
Polevka je moc dobra :-)
Alena
|6. 2. 2013 16:14
Kromě dršťkové polévky miluji všechny a už se nemůžu dočkat rána až si ji uvařím.Děkuji za inspiraci. :-)
Alena
|5. 2. 2013 21:48
Veru táto polievka sa kuľaša nevolá. Kuľaša je ako už niekto písal zemiaková kaša s múkou, ktorú na Orave poznajú aj pod názvom fučka. Ale nič to nemení na tom, že je to výborná polievočka. Len u nás sa nedávala smotana.
Petra
|29. 12. 2012 12:48
Tento recept přesně v takovém znění i s obrázkem vyšel v speciálním vydání časopisu Praktická žena 3/1999 - Senzační recepty z celého světa. Polévku vařím už několik let a manžel si na ní vždy pořádně pochutná...
Jarmila
|3. 10. 2012 12:26
Konečně jsem se dozvěděla, co je to ta "kul'asa" - protože tak tomu říkala moje maminka, která pochází z Oravy. Neměla to vůbec ráda - a ani se tomu nedivím, protože Orava byl chudý kraj a pro dítě nějakou kaši z vody a mouky politou opravženou cibulí - brrrr :-( Dneska místo vody dáme mlíko, popř.dochutíme smetanou a polijeme opraženou slaninkou či uzeninkou :-) to už je jiná kašička :-) A taky už trochu jiný recept - všechno se vyvíjí, máme jiné možnosti než na začátku 20.století.
Neznáte někdo náhodou recept na "šalote"? Je to uvařený hlávkový salát v kyšce nebo smetaně. Je v tom opražená slanina. Jí se to s bramborama. Teplé nebo studené - to je jedno. Nevypadá to moc vábně, ale je to móóóć dobré.
.:.
|5. 8. 2012 14:26
A hloupé je rozporovat název, kde použijete písmeno které v českém jazyce není. Tak se proberte.
Marie
|28. 2. 2012 11:57
A nejmenuje se to jídlo správně : oravská kuľsa??? Jako dítě jsem trávila na Oravě každé prázdniny u babičky, a ona tomu říkala kulˇasa. :-)
Tom
|25. 2. 2012 14:19
Recept na oravskou kulašu jsem našel na hodně serverech, jinde je to, jak píšete Vy - jen Kuľaša. Takže si z toho beru, že existuje obojí a Vy jste pako. :-P
:-D
1. Je to kuľaša, nie kulaša.
2. Kuľaša nie je polievka, ale kaša, ktorá sa robí s múkou a polieva sa opraženou cibuľou, prípadne opraženou slaninou aj s tukom. :-D :-D :-D
Prosím, keď to vkladáte do doporučených, všímajte si, či je všetko v poriadku. "Zaradenie"
petra tvaruzkova
|4. 2. 2009 15:23
polevka je dobra. Pridala jsem trosicku vic papriky a kysane smetany jsem nebala tolik hodne taky jsem vice dochutovala a pridala osmazenou angl. slaninu a chutnalo nam. Je dulezite ji dochutit. Diky za recept