sklenice
mouka
Umleté ze: špaldy, ječmene, prosa ve stejném poměru
2
lžíce
olej
Na pečení Davert
voda
Dle potřeby
Náplň
6
ks
jablka
(oloupaná a pokrájená)
4
lžíce
hnědý cukr
1
lžíce
melasa
(třtinová)
2
lžíce
strouhaný kokos
1
lžíce
maizena
1
lžička
skořice
3
ks
hřebíček mletý
Na ozdobení
sušené švestky
švestky
mražené
dýňová semínka
nebo mandle
Postup přípravy receptu
1
Těsto: semeleme do mísy špaldu s kořením na jemno, zbytek obilí na polohrubo (pokud nemáte mlýnek na obilí, použijte celozrnnou mouku z obchodu + mleté koření). Přidáme olej, rukou promneme, přidáváme vodu a mísíme, až dostaneme tužší těsto. Mokrou rukou roztáhneme po dně Remosky a vytvarujeme 2-3 cm okraje. Dáme 10 minut zapéct. Remosku zespoda obalíme utěrkami, aby se dno lépe prohřálo.
2
Náplň: jablka oloupeme a nožem z nich do mísy vykrájíme kousky. Přidáme ostatní suroviny a promícháme.
3
Komplet: do předpečeného těsta narovnáme jablečnou směs a pečeme 30 minut. Poklademe půlkami švestek, mandlemi a posypeme semínky a dopečeme cca 20 minut. Po vychladnutí vyklopíme metodou talíř/talíř, pokapeme citrónem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Eliška
|8. 4. 2008 15:18
Opravdu výborný a hlavně zdravý koláč! Neměla jsem všechny potřebné ingredience, do náplně jsem tedy dala jablka, hnědý cukr, med, ořechy, trochu pudingového prášku. Velmi chytrý recept!
MartinV
|23. 3. 2007 17:17
Zapomněl jsem na hlavní fór tohoto receptu: Těsto tvoří pouze 3-4 mm silnou kořeněnou skořápku, ve které si hoví 2 cm silná náplň s jablek a švestek. Nejlepší je buď čerstvý teplý, nebo naopak další den kdy těsto natáhne šťávu s jablek a změkne.