Tradiční pokrm z kuchyně našich babiček je vynikající, jednoduchý a rychlý na přípravu. Dozlatova osmažené noky z bramborového těsta podávejte bohatě posypané mákem smíchaným s cukrem a polité máslem.
Brambory oloupejte a nakrájejte na stejně velké kusy, povařte v osolené vodě asi 15 minut. Vodu z brambor částečně slijte a v hrnci ponechte asi jednu třetinu.
K bramborám přisypte hrubou mouku a koncem vařečky brambory pořádně prošťouchejte. Postavte hrnec zpět na sporák nastavený na nejnižší výkon, přiklopte poklicí a nechte asi 15 minut propařit. Přisypte mouku a brambory rozšťouchejte dohladka. Nadále těsto míchejte vařečkou a roztírejte o stěny hrnce, až se přestane lepit na vařečku. Nechte je zchladnout.
3
V pánvi rozehřejte asi půlcentimetrovou vrstvu oleje s máslem. Poté dvěma lžícemi namočenými v rozpáleném oleji vykrajujte ze škubánkového těsta větší noky a usmažte je ze všech stran dozlatova. Podávejte bohatě posypané mákem smíchaným s cukrem a polité máslem.