Fazole zalijeme vodou a necháme je máčet do druhého dne. Druhý den přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a fazole vaříme ve vodě, ve které byly namočeny. Fazole uvaříme doměkka. Voda by se měla téměř všechna vsáknout do fazolí, nesléváme ji. Jestliže není voda téměř žádná, dolijeme trošku a fazole s vodou promícháme. Nevadí, pokud nám fazole mícháním kašovatí. Podle chuti osolíme.
2
Ve velké pánvi vysmahneme na malé kostičky krájenou slaninu. Přidáme fazole i se zbylou vodou a mícháme, až je vše důkladně promícháno a fazolová kaše nám houstne. A máme opečené fazole.
3
Protože je nemůžem všechny sníst, necháme si i na druhý den.
4
Druhý den dáme na pánev trochu sádla, do fazolí přidáme trochu vody a opečeme. Jsou lepší než včera. Jak by ne, vždyť teprve tohle jsou, jak Mexičané správně říkají, „přesmažované fazole“.