Chcete si připravit chutnou a trochu netradiční večeři? Co takhle opečené artyčoky s bagetou a lískovými oříšky? Nebudou chybět ani kapary a pro milovníky pikantních pokrmů chilli papričky.
Začněte přípravou artyčoků: malým ostrým nožíkem okrájejte stonek a postupně kolem dokola otrhejte většinu listů. Místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Poté velkým ostrým nožem odkrojte vršek artyčoku asi ve třetině. Vydlabejte chmýří ze středu, artyčok potřete citronem a dejte do mísy se studenou vodou a kousky citronu.
Očištěné artyčoky pokrájejte na čtvrtiny a povařte 10 minut ve vroucí osolené vodě. Sceďte, zchlaďte, nechte okapat a opatrně osušte papírovou utěrkou. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, artyčoky pomalu opečte ze všech stran, dopřejte jim na pánvi asi 8 minut. Přidejte bagetu natrhanou na kousky a opečte ji dozlatova. Ke konci pečení přidejte i nasekané lískové ořechy a nechte je asi minutu dvě opékat, aby chytily barvu.
3
Opečené artyčoky i krutony s ořechy rozdělte na talíře, osolte, posypejte nasekanou petrželkou, chilli papričkou a kapary.