Zeleninové omáčky přijdou vhod k drobnému slanému pohoštění v podobě krekrů či tyčinek, které si tak rádi občas křoupneme u televize, skvělé jsou ale také jako nátěrka na chlebíčky či malé kanapky, kterými můžeme pohostit nečekanou návštěvu.
Rajčata rozpulte, naskládejte do pekáče, zakápněte olejem, lehce osolte, zasypte cukrem a přidejte snítky tymiánu. Dejte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30 minut. Cukr na rajčatech zkaramelizuje, místy až dočerna.
Z pekáče odstraňte větvičky tymiánu a rajčata přesuňte do mixéru. Důkladně je rozmixujte, a pokud bude směs příliš hustá a nepoddajná, přidejte lžíci či dvě oleje. Rozmixovaná rajčata promíchejte se zakysanou smetanou.