Okurku oloupeme nebo řádně omyjeme a necháme se slupkou. Nastrouháme ji na hrubém nebo plátkovém struhadle do misky, trošku posolíme a necháme cca 3 minuty pustit vudu. Nenecháváme posolenou stát dlouho,jinak nám ,,povadne,, a nebude chroupat.
2
Mezitím si připravíme sladkokyselý nálev:ve studené vodě (cca-3dl) si rozmícháme cukr (cca-2 lžíce) a dle chuti okyselíme. Nálev pak nalijeme k okurkám a promícháme. Můžeme opepřit. Podáváme vychlazené například k hotovým jídlům.
3
Množství nálevu záleží na každém z nás, někdo má raději řidší někdo více hustý salát.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
BuBa
|5. 8. 2016 11:38
na drobno, na jemno, na písek ;-)
Eva
|2. 6. 2016 13:45
Dnes jsem v krámě viděla salátové okurky, které byly pomalu o polovic menší než jsou běžně a za stejnou cenu jako ty veliké. To už nás okrádají i na okurkách?!?
Zuzana k
|20. 5. 2016 16:31
Já přidávám ešte na drobno nakrájenou cibuli na jemno..
Opor
|2. 11. 2015 16:08
Libuše Romančíková : okurkový salát tak jak je tu napsaný je zcela správně, včetně toho pepře.
Nevidím, že by autor do názvu napsal "Okurkový salát s česnekem", takže nechápu proč by tam měl být. V klasickém českém okurkovém salátu prostě česnek NENÍ. Jen sůl, cukr, ocet (nebo citron) a pepř.
Klidně si to tak doma dělejte, a ještě třeba posypte po babicovsku sýrem,,,, ale opírat se do někoho jen proto, že sem dá jednoduchý recept je ubohé. A to nebudu hodnotit Vaši makovou buchtu téměř bez máku, ani puding v tom druhém receptu, který ani nedostane šanci ztuhnout. Zamyslete se nad sebou.
Renata
|16. 8. 2015 14:41
Ve škole jsem měla skoro samé jedničky, ale škrabku na brambory podle přítelova tatínka držím jako prase kost a jak by ne, když jsem na stůl dostala všechno hotové, i ten okurkový salát. Neměla jsem ani mamku a ani taťku, který by mi poradil a naučil jak na to a tak se musím buď vyptávat přítelovi maminky, která má pochopení a trpělivost a nebo googlit na netu. Dneska jsem například hledala recept na rajský salát s cibulí a byla jsem ráda, že tu byl.
Opravdu velmi složitý recept.Dělala jsem už jako malá holka.Neskutečné co sem lidi dokáží vložit za recepty.A chybí tam česnek když už teda ....
Láďa
|8. 8. 2015 17:59
to je teda recept....přidat vše dle chuti...to sem ani nemuseli psát :-X
Gabina
|7. 6. 2015 13:43
Z okurkoveho salatu mam nejradsi tu vodu navonenou okurkou :-P okurku prenechavam rodine
Miluše
|9. 11. 2014 19:25
ja to dělam uplně stejně a misto krystalovyho cukru použivam cukr moučku mnam moc my to chutna :-*
Martin Pěnička
|16. 4. 2014 21:10
Místo krystalových cukrů, dávám moučku, skvěle chutná Je pravda, že s česněkem chutná suprově!!!!!!! :-D :-D :-D I s cibulííííííííííííí.
konrade
|19. 11. 2013 10:33
Já zálivku neumím od oka, nebo-li dle chuti - pokaždé tomu něco chybělo a nejednou se mi stalo, že jsem tak dlouho dochucovala, až jsem jí vylila a začala znova
Kdesi jsem vyhrabala tento poměr: 1/4 l vody, 2 polévkové lžíce cukru, 2 lžíce octa a malá lžička soli.
Takhle to pro nás tu správnou sladko-slano-kyselou chuť , takže salát připravuji tak, že postrouhám okurku-nechám chvíli odležet, popráším bílým pepřem a zaliji zálivkou .
Na salát z hlávkového salátu přidávám ještě rozškvařenou slaninku :-[
Proč přidávat vodu? Okurky si samy pustí vody dost. Já jen posolím, opepřím, ochutím cukrem a octem do sladkokysela, někdy přidám česnek, jindy zakysanku.
Takhle upraveny okurkovy salat byla jedina zelenina, kterou jsem jako dite byla ochotna pozrit, posledni dobou do nej pridavam i panensky olivovy olej 8-)
Klárko,takto ho dělala i moje babička(holka šikovná),ale já jsem v tomto případě takový barbar,že bych okurku mít ani nemusel-stačí mi ta okurková voda :-D :-D a jsem spokojený ;-)
Jirko, ja nálev nerobím. Uharky postrúham, mierne osolím, pridám rukor, alebo sladidlo, citrónovú šťavu, alebo ocot podľa chuti. Je dobre nechať v šaláte vlastnú šťavu z uhoriek, obsahuje minerály. Keď ju zlejeme a dáme vodu, šalát je ťažšie stravitelný. Mám svoje skúsenosti.
Anna
|11. 1. 2011 14:51
okurkovej salát dělám velice podobně, jen ty okurky z té slané vody sliju, případně i trošku "vyždímu" a až pak dám nálev....