Okurku oloupeme, pokud máme chemicky neošetřenou, zvlastní zahrady, tak nemusíme. Nastrouháme jí na plátky nebo pokrájíme na kostičky (nestrouháme klasicky nahrubo), posolíme a necháme pustit vodu cca 5 minut. Do takto připravené okurky už jen přidáme zakysanou smetanu a promícháme, pořípadě dochutíme solí (pepřem-nemusí být).
2
Podáváme vychlazené k hlavním jídlům nebo samotné v parných letních dnech.
3
* Vyzkoušet můžeme ještě dochucené pažitkou, koprem, česnekem... .
Tak to my děláme salát takto - jednu velkou okurku nastrouhám, přidám cukr a sůl (pustí to ještě trochu vody, kterou je potřeba odlít), opepřím a přidám česnek česnek v prášku a ocet. Do toho vyklopím jednu velkou zakysanou smetanu, promíchám a asi tak za minutu a půl sním, protože je to neuvěřitelně mňamózní! O:-)
Taky nekdy zakysanou smetanu udelam podomacku:0,5 l slahacky,bily jogurt a citronova stava a necham odpocivat24 h. Ale ono s jogurtem je to prece jen rychlejsi...
Tohle byl vzdy nas rodinny salatek okurkovy,pak jsem se vdala do daleka a zakysanou smetanu jsem byla donucena nahradt bilou Activii(ne kvuli linii,ale protoze ji nesezenu).A ono to take neni vubec neni spatne.