Cibule oloupeme a nakrájíme na kousky. Ocet smícháme s připraveným vývarem a chvíli povaříme. Potom v něm spaříme cibuli (asi 3 minuty). Slijeme a vývar si odložíme stranou. Obojí necháme vychladnout.
2
Okurku očistíme, omyjeme a rozpůlíme. Jednotlivé půlky nakrájíme podélně na tenké plátky. Žampiony očistíme, rychle opláchneme a rozpůlíme. Salátové listy dobře opereme, pak je natrháme na malé kousky. Kozí sýr nakrájíme na plátky. Pažitku rovněž opereme, osušíme a nasekáme nadrobno.
Octový vývar ochutíme špetkou soli a pepřem. Přidáme olej a nasekanou pažitku. Všechny připravené přísady rozložíme na talíře nebo na mísu a přelijeme dresinkem.
Terezko, nerada tě opravuji, ale já za vlast "balkánského sýra" - pod názvem SYRENE - považuji Bulharsko a tam - pokud vím - se nejkvalitnější tento sýr vyrábí z mléka ovčího a nejvyšší kvalita z bůvolího. Pochopitelně dnes již méně, než dříve, ale přece jen je tam ještě tato výroba zachována...
Jana tauta
|27. 6. 2010 17:04
Hlavní věc je, že je opravdu chutný.
Tereza J.
|27. 6. 2010 14:35
Veruže chýba ten kozí syr, balkánsky a kozí syr nie je to isté. Pôvodne sa síce balkánsky syr vyrábal z ovčieho, kravského aj kozieho mlieka, ale súčasné v Európe vyrábané syry balkánskeho typu sú všetky vyrábané z mlieka kravského, nie kozieho.
Michaela Linhartová
|27. 6. 2010 14:14
Paní Jano, nejsem autorem tohoto receptu, ale myslím si, že ten kozí sýr je balkánský sýr.Hezký den.