Smícháme tekutiny dohromady, odebereme 10 lžic, přidáme cukr a droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce a vzešlý kvásek, zamícháme a postupně přiléváme tekutinu. Zpracujeme tuhé těsto, které necháme 30 minut v teple kynout.
2
Po nakynutí rozdělíme na 3 bochánky, ze kterých vyválíme 3 šišky, přikryjeme a necháme ještě 10 minut nakynout. Poté je házíme do vroucí vody (já na dno sypu trochu mouky - aby se nepřilepily) a vaříme přikryté na mírném ohni 20 minut. Po 10 minutách obrátíme.
3
Tyto knedlíky nejsou tak těžké a syté jako klasické kynuté. Mohou je jíst i lidé, kteří musejí dodržovat šetřící dietu.
4
Poznámka: Tekutiny je třeba někdy více, někdy méně. Proto nepřiléváme všechnu tekutina naráz. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Hawy
|21. 10. 2012 09:21
Já bych řekla, že tou minerálkou, je nadýchaný, lehký...stačí uvařit a uvidíte sama. Já už jiné kynuté nedělám ;-)
Ivana Samcová
|23. 7. 2009 14:18
Knedlíky vařím taky už jen v páře, ale na rozdíl od Anny, nepoužívám utěrku, ale jak pařáček, tak i knedlíky potírám olejem. Stejně vařím už i bramborový knedlík. Moc nám to tak chutná.
Anna Vobroučková
|23. 7. 2009 12:12
Knedlíky vařím v páře,je to super,neprasknou neosliznou,nepřevaří se.Jednoduše dám do hrnce pařáček ,vodu pod něj a na něj utěrku.Knedlíky na utěrku,je dobré vytahnout utěru mezi ,aby se neslepily,i po stranách.Vařím bez kontroly 20-25 min.,jen pozor,aby se vám nevyvařila voda.
Dagmar Bartůšková
|23. 7. 2009 11:19
Nejlepší recept na kynutý knedlík, jaký jsëm kdy vyzkoušela :-)
Gábina Houšková
|21. 3. 2007 13:31
Markéto, čím je tento knedlík odlehčený? Zdá se mi stejný jako jiné kynuté knedlíky, ale moc jsem jich nevařila, tak nevím.
Dáša
|21. 3. 2007 13:22
Můj muž má nemocnou slinivku a proto jsem zkusila váš knedlík,(Udělala jsem ho už včera aby nebyl úpně čerstvý a i tak zůstal vláčný a na chuti mu nic neubralo)Je opravdu výborný.I já jsem si pochutnala.Jiný už dělat nebudu.Díky za recept...
Zlatica
|15. 3. 2007 09:02
Ja pripravujem dokonca bez vajíčka a vôbec tam nechýba.