Ančovičky a rajčata necháme okapat a nakrájíme na kousky. Olivy nakrájíme na čtvrtky nebo kolečka. V troše vlažné vody smícháme kvasnice s cukrem a necháme rozpustit. Do mísy dáme všechny sypké ingredience, rozpuštěné kvasnice, olej a začneme zpracovávat. Po částech přiléváme vodu, dokud těsto není hladké, pružné a nelepí. Nakonec přimícháme olivy, rajčata a ančovičky. Těsto necháme v míse, přikryjeme a na teplém místě necháme kynout alespoň 1 hodinu a 30 minut.
2
Poté rozdělíme na 9 stejných kousků, uděláme kuličky a položíme je na plech s pečícím papírem. Mezi kuličkami necháme dostatečné množství místa, plech přikryjeme a opět necháme kynout 1 hodinu a 30 minut.
3
Po uplynutí této doby housky potřeme olejem a dáme péci do předehřáté trouby na 200°C po dobu 20-25 minut (záleží na troubě), musí mít pěknou zlatou barvu. Housky jsou výborné samostatně, doporučuji ochutnat ještě teplé s trochou másla.
4
U variace je celý postup stejný, jen do již zpracovaného těsta zapracujeme na proužky nakrájený pršut, fenykl a bylinky. Tyto housky jsou výborne k pivu a vínu.
5
----
6
Recept jsem odkoukala od "našeho" pekaře, ke kterému chodím nakupovat. Občas dělá takto ochucený celozrnný chléb. Variaci jsem si vymyslela ja. Dále vřele doporučuji použít italskou mouku z tvrdé pšenice "semola rimacinata di grano duro", která se používá nejen k výrobě těstovin, ale i k výrobě chleba a pečiva. Dá se koupit ve specializovaných prodejnách či přes internet. Pokud ji neseženete samozřejmě můžete použít klasickou polohrubou mouku.