Postup stejný jako zde uvedené Žravé řezy, Kiwi řezy atd.
2
Tj: žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme vodu, pak mouku s práškem, nakonec pevně ušlehaný sníh z bílků. Upečeme piškot na pečícím papíře (nutné) - asi 10 min na 180 °C horkovzduch.
3
Po částečném vychladnutí piškot vyklopíme, papír stáhneme a piškot znovu obrátíme. Novinový papír si ustřihneme podle velikosti piškotu a předkreslíme si na něj číslici, jakou má dort představovat. Budeme se snažit, aby číslice zabrala co největší plochu papíru. Podle šablony si nožem číslici vykrojíme a podsuneme pod ní nějakou bílou pevnější podložku (např. kus kartonu na který jsme lepící páskou přilepili bílý papír), aby se nám číslice nerozlomila.
4
Potom ušleháme šlehačku, zamícháme do ní kysané smetany a vanilkový cukr a hmotu naneseme lžící na číslici. Pak na šlehačku poklademe ovoce (ananas, mandarinky, jahody, broskve...).
5
Nakonec uvaříme na polevu pudink, necháme ho mírně vychladnout a pak ho lžící nanášíme na ovoce (jako bychom ho natírali). Hotový dort dáme do chladničky a druhý den, než ho servírujeme, tak ho dozdobíme šlehačkou. Lépe vypadá ozdobit šlehačkou i boky dortu (na obrázku nejsou).
6
Pokud chceme vytvořit maxi dort, pak pečeme z dvojité dávky na 2 plechy a z každého plechu vyřízneme jednu číslici. Naposledy jsem ho pekla k 80-tinám a každý ze 30 hostů dostal pořádný kus - velmi dobře se krájí a porcuje. Doporučuji ale si připravit tác (podložku), kam ho hotový dáte. Já si jí vyrobila slepením kartonu z krabice od televize a potáhla voskovaným papírem. Problém je, že se v létě nevejde do lednice.
Vynikající!!!!! :-) :-) :-) Měl veliký úspěch je opravdu výborný.
Gábina H
|1. 12. 2008 15:17
Lenko, fotku můžete poslat do fotogalerie - vpravo pod sloupečkem přihlášení.
Olga .
|30. 11. 2008 20:36
Tůhle jsem pro tchyňu upekl ke kulatinám ořechový ze 30ti vajec a protože zdobení není moje parketa, obrátil jsem se na profíky; mezi řečí jsem prokecl, kolik jí je. Tato důvěrná informace byla velmi zdobně vyvedena na dortu... Teď vím, proč ženy obvykle nemají rády matematiku a že do smrti své blízké nepřesvědčím, že to nebyl další z mých žertíků :-)))
Lenka walová
|30. 11. 2008 15:01
Chtěla bych moc poděkovat za návod na tento skvělý dort. Udělala jsem ho k babiččiným devadesátinám a slavil ohromný úspěch. Zvolila jsem variantu, každá číslice jeden plech. Dokonce se mi podařilo piškot i podélně překrojit a naplnit, takže byl ještě dortovější. Všem se nejen líbil, ale hlavně CHUTNAL. Devítku jsem udělala ananasovou a nulu broskvovou. Nikdo nedokázal říct, která číslice byla lepší. No a jako bonus zůstal z každého plechu ještě vynikající řez. Tak ještě máme dneska nášup. Ještě jednou moc díky. Dort jsem si i nafotila a chtěla bych se podělit o výsledek, je možné fotku někam poslat?
Hela -
|10. 9. 2008 07:44
Lucko, líbí se mi vaše odhodlání. Tak jen ještě jednu malou radu. Když z kraje píšu ...po vychladnutí piškot vyklopíme, je tím myšleno vyklopíme na jiný plech, nebo něco tužšího, aby se nám to po stáhnutí papíru zase dalo překlopit zpátky. Tak přeju, ať se vám to povede a musíte pozvat pár kamarádů, abyste to snědli!
lucka Vystrčilová
|8. 9. 2008 20:59
přeji pěkný den, dneska jsem se rozhodla že svému přítely upeču k narozeninám dort, nikdy jsem skoro nic nepekla, až na nejakou bábovku a tak sem hledala neco jednoduchého, ale taky pěkného, váš dort mě moc zaujal. doufám že se mi dort povede, věřím tomu jelikož váš postup je podrobný takže bych jej mohla pochopit i já, později se ozvu jak jsem dopadla
katarina kubikova
|28. 8. 2008 16:18
vyzera uzasne, budem ho musiet niekedy vyskusat. dakujem
Danka Snášelová
|14. 9. 2007 01:24
Paní Helo, krásný dort a perfektní postup přípravy - co je velice důležité. Málokdo umí napsat postup přípravy, kterému porozumí každý= začátečník, pokročilý i profesionál. Z výborného receptu vznikl krásný obr dort. Zasloužíte si jedničku nejenom za skvělý nápad a perfektní postup přípravy, ale zejména za to, že o své zkušenosti se umíte podělit a udělat radost i jiným. Díky.
Anna Č.
|13. 9. 2007 19:05
Souhlasím s paní Helou.To,že podle zde zveřejněných receptů nevaří jen zkušení,ale i začátečníci,jsem pochopila podle mnoha komentářů.Přiznávám,že jsem se mnohdy divila,na co se lidé dotazují,ale nikdy mne nenapadlo si myslet,že mají uvažování jako pětileté dítě.To je moje poznámka Anonymu.
Hela -
|13. 9. 2007 12:49
Vnímavější pochopili, že tohle není recept na Žravé řezy ale na to, jak z nich zhotovit dort. Možná vám moje rady připadají milý Anonyme k smíchu a asi by i byly, kdybychom dělali číslice o klasické velikosti tak do 25 cm. Ale já tady píšu o dortu velikém kolem půl metru a to je trochu rozdíl. Bylo by nejlepší, kdybyste si to zkusil a pak byste pochopil proč to podrobně vypisuji a upozorňuji na co si dát pozor. A navíc, předpokládám, že se do toho nemusí pouštět jen samí takoví profíci, za jakého se považujete vy.
mia
|13. 9. 2007 11:56
je přeci jedno,jestli je tu recept v jiné podobě.berte to tak,že kuchařinky-začátečnice to berou a jistě ocení.ten, kdo je u plotny už jako doma,by měl očko přihmouřit,ne?hezký den
Anonym
|13. 9. 2007 09:11
No, rady jsou to dobré tak pro pětileté dítě.Z čeho jiného udělat šablonu než z papíru a z čeho udělat podložku pod dort.Asi z něčeho tvrdého,třeba z kartonu.Ale možná tady je někdo, komu tyto rady pomůžou.
Anna Č.
|13. 9. 2007 08:05
je sice pravda,že recept je již hodně známý,ale paní Hela v tomto příspěvku dává hodně dobrých nápadů,ať se jedná přípravy šablony nebo tácu.
Anonym
|13. 9. 2007 07:38
Myslím, že tenhle recept už znají všichni nazpaměť.Dost dlouho byl mezi TOP 10 jako žravé řezy.A je snad jedno, jestli z nich uděláme dort, podkovu, buchtu na plech a nebo cokoliv jiného.