filety
bez kostí dle chuti: treska, pangas, dětské filety...
čerstvá zelenina
dle chuti
koření na ryby
nebo sůl, pepř...
olej
na smažení
hladká mouka
nebo rozšlehané vejce
hořčice
dle chuti (dijonská, plnotučná...) nebo bylinkový dip, kečup...
Postup přípravy receptu
1
Rozkrojené žemle potřeme dipem nebo hořčicí (každému to, co mu chutná) poklademe plátky zeleniny (paprika, cibule, okurka, salát, rajče...).
2
Rybí porce bez kostí (na jednu žemli cca 120 gramů filetů) osolíme a okořeníme dle chuti a buď obalíme v mouce nebo v rozšlehaném vejci. Poté ihned osmažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a odložíme okapat přebytečný tuk na ubrousek.
3
Pokud budeme chtít podávat žemle ihned, můžeme ještě teplou rybu vložit do zeleninou obložených žemlí a pustit se do nich.
4
Pokud budeme chtít žemle na delší cesty, ke svačině (například jako řízek v chlebu), rybu necháme na ubrousku úplně vychladnout a až poté vložíme do připravených obložených žemlí. Ty pak zabalíme do alobalu či fólie a šup s nimi do batohu.