Většího bažanta (nebo dva menší) omyjeme, osušíme a napovrchu i uvnitř potřeme nasekanými bylinkami a osolíme. Prsíčka bažanta obložíme plátky slaniny... více o Bažant s jablky
Rohlíky pokrájíme, zalijeme vínem a poté vymačkáme. Zaječí srdce a předek uvaříme v osolené vodě doměkka (vývar si ponecháme). Pak maso obereme a... více o Zaječí sekaná pečeně
Ze surovin připravíme marinádu a kýtu do ní na 3-4 dny vložíme, necháme marinovat v chladu a temnu. Maso vyjmeme z marinády osušíme, převážeme pevně... více o Kančí kýta na víně s tymiánem
Kýtu pokrájíme na větší špalíčky, špek dáme do mrazáku ztuhnout. Každý kus kýty protkneme jedním nebo dvěma klínky špeku. Maso osolíme, opepříme a... více o Dančí kýta na pivu
Dvě lžíce jeřabin dáme do hrnku a s cukrem nebo medem je rozmačkáme vidličkou. Přidáme jeden nebo dva hřebíčky, kousek celé skořice nebo na špičku... více o Jeřabinový čaj
Jeřabiny otrháme, očistíme, opláchneme a dáme spařit do vroucí vody. Pak necháme okapat a naplníme jimi malé čisté sleničky (od přesnídávky, majolky)... více o Jeřabina - sterilovaná
Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. V druhé míse šlehačem našleháme mléko s olejem, cukrem a vejcem. K druhé směsi přimícháme směs první a... více o Apple cupcakes
Hovězí maso dobře nasolíme a obalíme v zázvoru, pak v hladké mouce a necháme asi hodinu odležet. V hrnci si osmažíme na pokrájeném špeku s trochou... více o Houbovo-zázvorové hovězí
Zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky silné podle tuhosti zeleniny, například kedlubnu budeme krájet na slabší kolečka než cuketu nebo lilek,... více o Grilovaná nebo pečená špeková zelenina
Dýni oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a necháme 20 minut stát. Cibuli osmahneme, přidáme kopr, česnek a dýni. Trošku podlijeme a... více o Dýně s koprem a kysanou smetanou
Hrušku oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na slabší plátky. Nivu pokrájíme na plátky. Obojím plníme maso dle vlastního výběru. Na hruškové... více o Hruškový řízek s Nivou
Maso nakrájíme na kostky. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a osmahneme. Zalijeme trochou vody, osolíme a dusíme, až je maso... více o Vepřová plec s fazolkami
Změklé máslo, vejce a cukry ušleháme, přidáme tvaroh a znovu šleháme dohladka. Přidáme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou a vše dobře promícháme.... více o Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou
Papriky očistíme, zbavíme semínek a stopek, pokrájíme na nudličky. Rajčata spaříme a oloupeme, buď je pokrájíme nebo je necháme celá. Papriky s... více o Papriky s rajčaty - sterilované
Tuňáka necháme okapat, dáme do misky a vidličkou ho rozmačkáme, osolíme, přidáme petrželku, parmezán a čerstvou strouhanku. Vše dobře promícháme a... více o Parmezánové těstoviny s tuňákovými kuličkami
Poměr masa a cibule - 1:1 (20 dkg masa = 20 dkg cibule) Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s rozpáleným... více o Cibulové vepřové - minutka
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, okořeníme a osmažíme na oleji. Cibuli nakrájíme na kolečka nebo měsíčky a dáme do pekáče. Na cibuli dáme kuřecí prsa a... více o Cibulové řízky II.
//Recept je podle Marie Úlehlové-Tilschové.// ---- Maso pozvolna uvařte ve vývaru doměkka (podle druhu a stáří masa to bude trvat 3/4 hodiny až hodinu... více o Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na kostky. Na oleji orestujeme pokrájené cibule, pak přidáme na... více o Eintopf s červenou řepou
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Porce vložíme do pekáčku s pokrájenou cibulí, slaninou, žampiony a brusinkovým kompotem.... více o Kuře nejen s brusinkami
Na rozpuštěném másle necháme zpěnit mouku, za stálého míchání přilijeme mléko, vývar a rozmražený špenát, přivedeme k varu. Přidáme muškátový květ,... více o Jednoduchá špenátovo-nivová polévka
Dortovou formu vyložíme po obvodu a na dně piškoty. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a likérem. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku a... více o Meruňková Charlotta
Troubu předehřejeme na 180°C. Čtyřem prázdným plechovkám, např. od mandarinek, odřízneme dna, vymažeme olejem a vyložíme pruhy pečícího papíru. Poté... více o Čokoládové dortíky
Měkký tvaroh nebo hustou zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme strouhanou Nivu a křen dle jeho chuti (síly), osolíme, opepříme a dáme vychladit.... více o Jednoduchá nivová pomazánka s křenem
Žervé nebo Lučinu dáme do misky, přidáme strouhaný křen (dle chuti a jeho síly), osolíme, opepříme a nastrouhanou sterilovanou nebo předvařenou řípu... více o Křenové kuličky s červenou řepou
Množství dle chuti a potřeby Lučinu nebo tvaroh (můžeme společně namíchat) dáme do misky, přidáme nastrouhanou Nivu, mleté nebo nasekané ořechy,... více o Nivovo-ořechové kuličky
Žervé nebo Lučinu v libovolném množství dáme do misky, ochutíme solí a pepřem, přidáme čerstvě nastrouhaný křen (množství dle jeho síly). Vše dobře... více o Křenové kuličky
Uvedené množství je na 2 palačinky. Do mléka dáme nastrouhanou Nivu, jemně pokrájenou nebo nastrouhanou šunku, vejce, mouku dle potřeby, jemně... více o Nivovo-šunkové palačinky
Uvaříme vrtule v osolené vodě. Po scezení přidáme nakrájenou zeleninu. Vykoštěná a kůže zbavená kuřecí stehna nakrájíme, přidáme do těstovin, osolíme... více o Těstovinový salát s francouzským dresingem
Všechny suroviny dáme v uvedeném pořadí do domácí pekárny. Zapneme program celozrnný chléb a po cca 3 hodinách máme hotový vynikající zdravý chlebíček... více o Jogurtový celozrnný chléb
Cukr, van.cukr, skořici, celá vejce a olej vyšlehat do husté pěny. Přišlehat mouku s práškem do pečiva a nakonec vařečkou vmíchat dýni a semínka.... více o Dýňový koláč famózní
V hrnku mléka Mixíkem rozmícháme vejce (jde to i vidličkou, ale zůstávají žmolky), vlejeme do zbytku mléka. Přidáme špetku soli, cukr, vanilku a za... více o Krupicová kaše
Dýni očistíme a nakrájíme na kousky. Zalijeme vodou a citronovou šťávou a přidáme kyselinu citronovou. Necháme stát do druhého dne. Na druhý den obsah... více o Dýňový džus I.
1. Cibuli nakrájíme na kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky. Zvěřinu nakrájíme na kostky. 2. Kolečka cibule podusíme na másle. 3. Jakmile cibule... více o Kančí guláš v pomalém hrnci
Syrové brambory oškrábeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Osušíme v utěrce a necháme úplně vyschnout. Já osobně je suším fénem, je to rychlejší a... více o Domácí bramborové lupínky
Kuskus zalijeme 0,5 l horké vody, přikryjeme pokličkou a necháme 5-10 minut bobtnat. Poté vodu slijeme. Sójové kostky kostky také zalijeme - cca 0,3... více o Tofu kuskus
Sójové maso vložíme do cca 500 ml vroucí osolené vody, přidáme trochu soli se sníženým obsahem sodíku, 1/2 kostky bujónu a vaříme 15-20 minut v... více o Ostřejší kuskus
V misce promícháme lučinu, tavený sýr a pomazánkové máslo. Omyté jablko osušíme, rozkrojíme a zbavíme jádřince. Dužinu i se slupkou nakrájíme na... více o Pomazánka s pažitkou a jablky
Brambory omyjeme, nakrájíme a necháme ve slupce vařit v osolené vodě. Na hluboké pánvi nebo v kotlíku zprudka osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a na... více o Ďábelký kotlík
Zavařenou plechovku slazeného kondenzovaného mléka dejte do hrnce, zalijte vodou a 2,5 až 3 hodiny vařte. Mezitím troubu předehřejte na 180°C, sušenky... více o Dort s karamelem, banány a šlehačkou
Tvrdý sýr nastrouháme najemno. Všechny stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Majonézu rozmícháme s bílým jogurtem, česnekem, brusinkovým kompotem a... více o Pomazánka s česnekem a tymiánem
Do vroucí vody kápneme olej, mírně osolíme, vsypeme celé balení těstovin (nejlépe mašličky nebo špagety) a necháme vařit. Rajčata nakrájíme na... více o Těstoviny s tuňákem, rajčaty, bazalkou a česnekem
Do velkého či vysokého kastrolu nalijeme studenou vodu, tolik, kolik chceme polévky a jak silnou, většinou 2 litry.Do studené vody vhodíme umyté... více o Poctivá kuřecí polévka
Na pánvi dohněda orestujeme cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, chvilku porestujeme a poté přidáme na kostičky nakrájené hovězí... více o Hovězí znojemská omáčka
Vejce nakrájíme na kostičky, stejně tak nakládačky, cibuli a hermelín. Přidáme majonézu, hořčici a máslo a poté dochutíme pepřem a solí. Dobrou chuť!... více o Vajíčková pomazánka s hermelínem
Troubu předehřejte na 180°C. Mouku prosejte spolu s kakaem, jedlou sodou a solí do středně velké mísy a promíchejte, aby ve směsi nebyly žádné kakaové... více o Čokoládovodýňové koláčky
Omytou mladou cuketu nastrouháme (i se slupkou) do mísy, přidáme vejce, cukry, vlažný tuk, kokos, mouku s práškem do pečiva a vše dobře promícháme.... více o Cuketovo-kokosový koláč s ovocem a žmolenkou
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přisypeme zeleninu a restujeme. Když nám začne zelenina restováním vonět, přidáme houby a restujeme dál za... více o Podzimní polévka s houbami
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude... více o Bramboráky z chleba
Zelí propláchneme pod tekoucí vodou a necháme z něj přebytečnou vodu odkapat. Klobásu si nakrájíme na kolečka nebo větší kousky. Rozválené těsto... více o Listové taštičky se zelím a klobásou