mléko
nebo pivo světlé 10-ti stupňové, je-li třeba
sůl
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Vyzrálý Hermelín dáme ztuhnout (ne zmrznout) do mrazáku, aby se nám dal dobře nastrouhat. Cibuli jemně pokrájíme, Hermelín nastrouháme na velkých slzách struhadla a obojí dáme do mísy, kam přidáme změklé máslo, tavený smetanový sýr nebo žervé (Lučina, Palouček...), mletou papriku, mletý kmín s pepřem a sůl dle chuti. Vše řádně promícháme a je-li třeba, můžeme pomazánku zředit mlékem nebo světlým pivem dle požadované potřeby.
V Bavorsku by Obatzdu podávali s louhovaným pečivem, my ji můžeme dle chuti podávat s chlebem nebo čerstvým pečivem, kdy po namazání dozdobíme čerstvě nasekanou pažitkou, případně jarní cibulkou, ředkvičkou...