Prohněteme mouku, cukr, vanilkový cukr, vejce a máslo a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do folie a necháme tak hodinu v ledničce odpočinout. Orestujeme (nasucho) lískové oříšky. Z těsta vyválíme asi 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka o průměru 4-5 cm. Uvnitř každého kolečka vykrojíme kolečka o polovičním průměru. Věnečky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 8-10 minut.
2
Rozpustíme v horké vodní lázni nugát a vždy dva věnečky k sobě přilepíme. Zbylým nugátem kolečka potřeme i napovrchu. Na ně klademe oříšky a necháme věnečky asi 3 hodiny stát. Rozpustíme polevy. Do tmavé věnečky ponoříme a potom je bílou polevou ozdobíme (proužky, čtverečky...).
obtížné, ale výborné... :-\ Mňamka pro celou rodinku! :-)
Udělám to sama sobě v neděli k svátku. <:-) Ale mi stoho moc nezbyde pokud to zmerčí rodinka! ;-)
Tereza J.
|4. 12. 2007 13:39
Ten časopis mám a kolieska som robila 2x, ale tiež som si to upravila tak, ako píše Hela. Kolieska som vykrajovala a nezliepala po dva, ani som nutelu nezohrievala, ale jednoducho som ich natrela nožom ako lekvárom. Raz som mala veľké lieskovce, takže som ukladala na kolieska polky lieskovcov, druhý raz boli malé, takže som ich dávala celé. Namáčané v čokoláde a ocákané bielou čokoládou chutnali a vyzerali výborne.
Hela -
|3. 12. 2007 23:22
Drahá Táňo, je sice hezké, že mě nabádáte, abych se více snažila, že se mi to také povede. Obávám se ale, že byste to měla zkusit vy sama. Pak byste viděla na vlastní oči, že buď dodržíte váš postup přípravy a pak bohužel výsledek nebude takový jako na obrázku, nebo zvolíte můj postup a vzhledově se to bude obrázku velmi podobat. Ten obrázek je totiž okopírovaný z toho časopisu (mám ho před sebou) ... a dál bych jen opakovala svůj předešlý komentář. Ale nic to nemění na tom, že cukroví je vynikající.
Táňa Miňová
|1. 12. 2007 15:53
Helo jde to upéct a vytvořit jako na obrázku. Je to náročnější ,ale když se snažíte tak to jde.
Hela -
|13. 9. 2007 23:09
Obrázek tohoto receptu mě nadzvedl stejně jako tehdy v časopise (asi Katka), kde byl před 1-2 roky uveřejněn. Skutečně by mě zajímalo, jestli se to dá takto upéct. Těsto 3mm+nutela 1mm+těsto 3mm+nutela 1mm+celý ořech 10mm+čokoládová poleva a teď se podívejte na obrázek a uvědomte si, že průměr kolečka má být 4-5 cm a přitom přibližná výška (nasčítáno)je skoro 2 cm. Navíc, pokud budete dávat podle obrázku asi 8 oříšků na 1 kolečko, těžko vám bude stačit 10 dkg jak je uvedeno v receptu. Abych se co nejvíce obrázku přiblížila tak na vykrojené kolečko (věneček) stříkám vrstvu Nutely zdobičkou, do ní vsazuju půlky 5 lískáčů a namáčím v čokoládě. Vypadá to nádherně a báječně chutná.
Táňa Miňová
|26. 2. 2007 22:23
Tohle cukroví má tvar kolečka(průměr asi 5cm) a uvnitř každého kolečka je vykrojené menší kolečko.Tyhle dvě kolečka jsou slepené nugátem a povrch každého kolečka je potřený táké nugátem a na posázený oříškama a zalitý čokoládovou polevou...Doufám že si už Zdeno dovedete tohle cukroví představit!
Ivana
|26. 2. 2007 13:04
Jsou to také kostky, ale vážené. Pokud chcete použít levnější variantu, je vhodné koupit Nugátovou pochoutku, je to tabulka jako čokoláda, stojí cca 10-15 Kč. Tu rozehřejete v hrníčku v mikrovlnce a nožem mažete. Nesmí být příliš rozehřátá, prostě jen aby se nugát rozpustil.
Zdeňka
|26. 2. 2007 11:58
Ivano,prosím,jak vypadá nugát z cukrárny?Já znám jenom nugátové kostky z bonboniéry.Díky.
Ivana
|26. 2. 2007 11:51
Tohle cukroví peču delší dobu, nejlepší je z másla, Hera na tohle cukroví není moc dobrá. Vykrajuju čtverečky, které slepím nugátem, na horní čtvereček kápnu trochu nugátu a přitisknu půlku lískového oříšku. Nutela se mi neosvědčila, používám nugát z cukrárny, který je sice dražší, ale cukroví je daleko chutnější.
Zdena z JM
|26. 2. 2007 11:30
Vůbec jsem nepochopila,jak vlastně má toto cukroví vypadat.Kolečka nebo věnečky a co s těmi oříšky a s tou polevou.Na každý věneček (nebo kolečko?) 1 lískáč? A v polevě budou namočené i ty lískáče.Chtělo by to popsat trochu srozumitelněji nebo foto.