Vezmeme špek nakrájíme na kousky a vyškvaříme, jak kdo má rád (pozor nespálit!). Pak si vezmeme pánev, na které nasucho lehce opražíme hrubou krupici, až začne zlátnout.
2
Pak vezmeme vodu a krupici polijeme vodou - začnou se tvořit žmolky, které rozděláváme vařečkou. "Žmolkujeme" tak dlouho, dokud není všechna krupice "sežmolkovaná". Pak ji sejmeme z plamene bokem. Já dělám žmolky tak 0,5 cm.
3
Mezitím uvaříme placaté nudle ve slané vodě (budeme je potřebovat horké). Až nudle scedíme, tak ještě za horka k nim vložíme krupici z pánve a zakryjeme pokličkou, aby se krupice propařila. A důkladně promícháme s nudlemi. Až je krupice propařená (z toho důvodu dělám žmolky jen 0,5 cm, aby se dobře propařila), tak pak k nudlím přidáme i škvarky. A důkladně promícháme.
4
Podáváme buď s hlávkovým salátem a nebo s kyselou okurkou.
5
Poznámka: špek lze nahradit anglickou slaninou, ale to jsem ještě nezkoušela. Jídlo dělám klasicky, jak mě to naučila moje maminka.